[Velký návod] Jak vybrat barefoot boty, které vám sednou?

Nebojte, nebudeme vám vysvětlovat, že na léto se hodí sandále a na zimu spíš kozačky. Podíváme se do hloubky na to, jaké na jaké vlastnosti barefoot bot se zaměřit, aby vám každý krok dělal radost.

V článku se dozvíte:

Jak poznáte skutečné barefoot boty?

Chcete chodit zdravě a pohodlně? K tomu potřebujete boty, ve kterých vaše nohy fungují stejně přirozeně jako bosky. Proto se zaměřte na víc než jen na tenkou podrážku. 

Co si pohlídat?

Široká špička: Poznávací znamení skutečné barefoot obuvi

Největším problémem klasické obuvi je neanatomický tvar: prsty se tísní v úzké špičce. Skutečné barefoot boty dělají přesný opak. Dávají prstům a celé noze prostor.

Proto hledejte boty, které se ve špičce nezužují, právě naopak. V této části má noha nejvíc místa. Pozornost věnujte také ponožkám, i ony mohou nohu stahovat.

Pohled na podrážku barefoot bot Ahinsa shoes

Všimněte si tvaru špičky. Tak poznáte skutečné barefoot boty.

Náš tip: Až poprvé obujete skutečné barefoot boty, budou vám na pohled připadat nezvykle široké. Je to jen tím, že celý život nosíte nepřirozeně úzké boty. Brzy si zvyknete a běžná teniska vám bude připadat směšně úzká.

Nulový drop: Co to je?

S pojmem „drop“ se u barefoot bot setkáte často. Označuje vyvýšení paty oproti špičce – typicky podpatkem nebo zesílenou podrážkou. Jakýkoliv podpatek, i ten nejmenší, tělo naklání. Proto mají barefoot boty tzv. nulový drop. To znamená, že je pata ve stejné úrovni jako špička.

žena v barefoot balerínkách Ahinsa shoes jde po kládě

Nulový drop znamená, že je pata ve stejné výšce jako špička.

Boty s podpatkem a úzkou špičkou naklání tělo a škodí kloubům. Trápí vás kotníky nebo kolena? Naučte se jim pomoct jednoduchými cviky. Přečtěte si e-book Spokojené nohy: Nejčastější potíže nohou a jak je řešit (ke stažení zdarma).

Pružnost: Boty ohebné ve všech směrech

Možná už jste narazili na fotku barefoot boty stočené do ruličky. To je dobré znamení: Správné barefoot boty musí být dokonale pružné. Nestačí ale ohebnost a pružnost na délku, musí být pružné ve všech směrech. Jen tak se přizpůsobí vašemu pohybu.

Všimněte si, že bota smotaná do ruličky je většinou zatočená směrem dovnitř, podrážkou ven. Pro správné uchopení terénu je ale potřeba i ohebnost na druhou stranu. Tedy tak, aby noha v botě mohla „uchopit“ kámen na cestě.

Srolovaná barefoot balerínka Ahinsa shoes

Správná barefoot bota je ohebná ve všech směrech.

Hmotnost: Barefoot boty jsou lehoučké

Čím menší zátěž, tím líp. Proto jsou nejlepší boty ty nejjednodušší a nejlehčí.

lehká barefoot polobotka Ahinsa shoes vyhozená do vzduchu

 Lehké jako pírko. Skutečné barefoot boty skoro nic neváží.

Podrážka: Nestačí, aby byla tenká

Barefoot podrážku poznáte podle dvou vlastností:

  • Je tenká, většinou do 5 mm. Například naše balerínky mají jen 3mm podrážku.
  • Je velmi pružná. Přizpůsobí se tvaru a pohybu chodidla.

Zajímejte se i o odolnost podrážky. Tenoučká podrážka se snadno prošlape, proto hledejte výrobce, který volí kvalitní materiály. V Ahinsa shoes používáme podrážky z německé směsi Lifo+, která podle zkušeností našich zákazníků zvládne miliony kroků.

Žena v barefoot polobotkách Ahinsa shoes kráčí po přírodní cestě

Podrážka by s vámi měla vydržet několik let.

Záleží na mém tvaru nohy? Ano, ale…

Možná už jste se setkali s rozdělením tvarů nohy na egyptskou, řeckou, románskou a podobně. Jak tedy vybrat boty podle této typologie? Rada fyzioterapeuta a zakladatele Ahinsa shoes Lukáše Klimpery vás možná překvapí:

„Dobré barefoot boty poskytují dostatečný prostor pro VŠECHNY prsty, na to velmi dbáme právě při výrobě Ahinsa shoes. Proto není důležité, jestli máte delší první nebo druhý prst

Důležité je naučit se zacentrovat svou nohu tak, aby osa prstů navazovala na osu záprstních kostí. Potom vyberte boty, kde je dostatek místa pro všechny centrované prsty.“

Podle Klimpery je při výběru Ahinsa shoes zásadnější šířka nohy a výška klenby.

Úzké, běžné, široké

V Ahinsa shoes vyrábíme kromě „běžných“ barefoot bot i extra úzké a extra široké. Jak poznáte, které vám sednou? Nejde jen o šířku nohy, ale i o výšku klenby a nártu a o celkovou mohutnost nohy. Pro přehlednost se můžete řídit tímto rozdělením:

  • Ve většině (běžných i barefoot) bot „plavete“, máte nepříjemně moc místa? Zvolte úzké boty.
  • Většina bot vás tlačí? Zvolte široké boty.
  • Pro všechny ostatní jsou tu „běžné“ Ahinsa shoes.

žena stojí bosou nohou na úzkých balerínkách Ahinsa shoes

I v užší variantě barefoot bot byste měli mít dost prostoru pro prsty.

Pozor! Barefoot boty jsou z principu širší než klasické boty. Proto se vám může na první obutí zdát, že máte nezvykle moc prostoru. To ale neznamená, že potřebujete extra úzkou variantu. Ve správné barefoot botě musíte mít dostatek prostoru pro nohu v tzv. centrovaném postavení – přirozené poloze, ve které osa prstů navazuje na osu záprstních kostí. 

Některé barefoot boty jsou „zahnuté“. Proč?

Ahinsa shoes a některé další barefoot boty jsou zahnuté směrem dovnitř podobně jako banán. Proč mají tento tvar vysvětluje fyzioterapeut Lukáš Klimpera:

„Zahnutá kopyta Ahinsa shoes vycházejí z funkční lidské nohy ve správném nastavení. Pokud je klenba spadlá a vbočený kotník, noha je celkově delší a rovná. Pokud se nastaví klenba a zacentruje kotník, noha se funkčně zkrátí, zvýší se nárt a tvar nohy není rovný, ale zahnutý.“

Barefoot boty vám umožňují zdravou chůzi, při které se aktivuje klenba a tvar nohy se upravuje. Proto jsou barefoot boty mírně zahnuté.

lehce zahnuté džínové barefoot tenisky Ahinsa shoes

Všimněte si mírně zahnutého tvaru. Vychází z tvaru funkčního chodidla.

Jak vybrat správnou velikost?

Při bosé chůzi je zásadní, aby vám boty perfektně sedly, proto zkontrolujte velikostní tabulky výrobce. U nás je najdete na této stránce.

A jak správně změřit velikost nohy? Budete potřebovat metr/pravítko a krabici nebo jiný rovný předmět.

  1. Stoupněte si patou úplně ke zdi.
  2. Položte krabici před prsty tak, aby se dotýkala nejdelšího prstu.
  3. Zatižte nohu.
  4. Změřte vzdálenost mezi zdí a krabicí.
Nevíte si rady? Pomůžeme. Známe Ahinsa shoes doslova jako vlastní boty a dokážeme vám poradit, která velikost je pro vás ideální. Obkreslete nohy na papír, dopište rozměry, obrázek vyfoťte a pošlete nám ho na info@ahinsashoes.com.

Co je to nadměrek a proč vám barefoot boty mají být trochu „velké“?

Při bosé chůzi se nohy natahují a zkracují, proto v barefoot botě potřebujete trochu prostoru navíc. Tomuto prostoru se říká nadměrek a tvoří cca 8 až 12 mm.

Náš tip: Zjistěte, jestli daná značka barefoot bot nadměrek připočítává automaticky, nebo ho máte připočíst vy při měření. U Ahinsa shoes nadměrek automaticky nepřipočítáváme, přidejte ho k délce nohy.

Až vám boty přijdou, budou vám možná na první obutí připadat trochu větší. To je v pořádku. Noha by při chůzi neměla vpředu třít o stěnu boty.

Má smysl vybírat barefoot boty na e-shopu?

I boty z e-shopu vám sednou, pokud si ohlídáte dvě věci:

  • Správně jste si změřili nohy a vybrali velikost podle tabulek výrobce.
  • Můžete boty snadno vyměnit.

Ahinsa shoes vám rádi zdarma vyměníme. Stačí nám napsat, na naše náklady poslat nesedící boty – a za 2 dny už máte doma boty, které vám padnou jako ulité. 

Jsem začátečník. Jaké barefoot boty mi sednou?

I začátečník potřebuje prostornou, lehkou a pohodlnou botu. Zatím ale neumí našlapovat citlivě, dopadá tvrdě na patu, a tak si může s tenkou podrážkou ublížit. Proto doporučujeme:

  • Zaměřte se na to, aby byly boty opravdu prostorné. Svobodné prsty odpruží došlap.
  • Zvolte na začátek boty, které jemně zmírní dopad nohou. Podívejte se na naši řadu Ahinsa Comfort. Pěnová vložka a vrstva pružného Technogelu se postarají, abyste došlapovali jako do mechu.

Nákres, jak správně změřit velikost nohou. Noha stojí patou u zdi.

Zkontrolujte, že se pata dotýká zdi.

Barefoot lodičky neexistují, barefoot tenisky na běh ano

Setkáváme se i s dotazy na boty na různé příležitosti. 

Pokud jde o společenské barefoot boty, máme pro vás jednu špatnou a jednu dobrou zprávu. 

  • Špatná: Barefoot lodičky a polobotky se špičkou neexistují. Pokud je noha nakloněná kvůli podpatku nebo stažená kvůli špičce, nejde o barefoot a už vůbec ne o zdravou chůzi.
  • Dobrá: Mysleli jsme na vás a navrhli jsme barefoot společenské boty. Mrkněte na barefoot balerínky (máme i zlaté, dámy!) a polobotky. Ideální na schůzku i do divadla.

zlaté barefoot baleríny Ahinsa shoes

Naše společenské střevíčky jsou jako ze zlata. :)

Často se ptáte také na barefoot boty na běh nebo na trek. Pro ně platí stejná pravidla jako pro barefoot boty na běžnou chůzi. Při běhu a na výšlapu potřebujete nohu osvobodit, aby ze sebe vydala maximum. O tom jsme koneckonců psali v článku Barefoot a výkon.

Náš tip: Jako běžecké se nám osvědčily barefoot tenisky Chitra. Do terénu vyrážíme v kotníkových barefoot botách Sundara.


Vaše první barefoot boty: Začněte celoročkami

Na jakých botách si nejlíp vyzkoušíte, jestli je barefoot opravdu pro vás? Poohlédněte se po tzv. celoročkách.

Celoročky jsou boty, které můžete nosit (skoro) celý rok. Obujete je, jakmile na jaře teploměr vyleze nad nulu, a do botníku je odložíte zas až s prvním sněhem. Mezitím budete mít dost času vyzkoušet, jestli je pro vás bosá chůze to pravé. Nemusíte hned kupovat další.

Čím budou vaše první barefoot boty univerzálnější, tím líp.

Tip našich zákazníků: Barefoot celoročky Pura

Naši zákazníci často začínají barefoot celoročkami Pura. Vynesete je do práce i na výlet, ladí k džínům i k sukni. Navíc vydrží roky – vyrábíme je z extra odolného mikrovlákna, které nepoškrábete, ani kdybyste se snažili.

Díky šněrování vám dobře sednou. A protože zůstanou dlouho jako nové, získáte dost času na to, abyste se do bosé chůze zamilovali.

Žena sedí na topení, na nohách má bílé barefoot tenisky Ahinsa shoes Pura
Celoročky Pura u nás najdete v bílé, černé a béžové variantě.

Hledáte něco barevnějšího? To rádi slyšíme. Právě pro vás je na světě letošní novinka: hravé barefoot tenisky Pura Play. Určitě mezi nimi najdete i svou oblíbenou barvu.


Tip na boty do společnosti: Polobotky Bindu a baleríny Ananda

Potřebujete něco elegantnějšího? Na schůzky, do kanceláře i na svatby si u nás milovníci barefoot chůze oblíbili polobotky Bindu. Až půjdete příště do divadla, všímejte si – určitě v nich někoho potkáte. 

mužské a ženské nohy, muž má na sobě barefoot polobotky Ahinsa shoes, žena má barefoot sandály
Hnědé polobotky se hodí na schůzky i do divadla. Užijete si v nich ale i výlet.

K sukním naše zákaznice kromě polobotek často obouvají balerínky Ananda. Pro barefoot začátečnici jsou ideální, protože si je na nártu utáhnete podle sebe. Když vám kousek pásku přebyde, klidně ho ustřihněte, netřepí se.

Tip: Už máte naše barefoot boty a zatím jste si nezvykli na bosou chůzi? Vložte do nich pohodlné pěnové vložky. Ztlumí vaše došlapy a dají vám čas, abyste si zvykali svým vlastním tempem.

Záleží mi na udržitelnosti. Jak vybrat ekologické barefoot boty?

Zaměřte se na tyto parametry:

  • materiály
  • lokálnost výroby
  • výdrž
  • etika výroby

Materiály: Kůže není nejekologičtější volba

Možná vás to překvapí, ale přírodní kůže patří k nejméně ekologickým materiálům. Živočišná výroba spotřebuje obrovské množství vody a produkuje velké množství CO2.

To neznamená, že máte sáhnout po kožence na jednu sezónu. Vybírejte z odolných veganských materiálů. Například Ahinsa shoes vyrábíme z mikrovlákna CF+ nebo i z kokosového odpadu Malai a za naše boty ručíme 3letou zárukou.

Skvělá volba je i len, juta nebo konopí.

Žena v jutových barefoot botách

Jak vypadá přírodní juta? Takto!

Tip na čtení: Veganská kůže není levná koženka (magazín o pomalé módě Slow Femme).

Lokální výroba = co nejméně cestování při výrobě

Ne vždy je možné vyrábět jen v jednom státě, zvlášť pokud chcete používat ty nejlepší materiály. Přesto držíme naši výrobu jen v Evropě. Materiály pochází z EU, barefoot boty z nich vyrábíme v Česku a Chorvatsku. Tak zvládneme uhlídat kvalitu výroby.

Vybírejte barefoot boty, které za vámi necestují z daleka. Zvlášť ze zemí, jako je Čína, Malajsie, Bangladéš nebo Vietnam, kde výroba probíhá za netransparentních podmínek.

Žena pracuje na výrobě barefoot balerínek Ahinsa shoes

Ahinsa shoes vyrábíme ručně v Česku a Chorvatsku.

Tip na čtení5 kroků, jak si vytvořit udržitelný, harmonický a vkusný šatník.

Výdrž: Co vydrží, to je ekologické

Nejzelenější jsou boty, které nemusíte koupit, protože ty předchozí jsou stále v pořádku. Proto hledejte ověřené, ideálně ručně šité barefoot boty z odolných materiálů. V Ahinsa shoes testujeme všechny naše materiály a zjistili jsme, že například veganskou kůži CF+ není možné okopat (opravdu!) a že podrážka Lifo+ se hnedtak neprošoupe.

Proto garantujeme, že s Ahinsa shoes kupujete nejlepší barefoot boty na světě. A ručíme za ně 3letou zárukou.

Etika výroby: Férově k lidem i zvířatům

Udržitelná je výroba, při které nikdo netrpí. Proto hledejte značky, které se nestydí ukázat, kde vyrábí a z čeho. Těžko kontrolovatelná je výroba v Asii a také získávání živočišných materiálů. Naproti tomu lokální firmy musí postupovat podle evropských pravidel pro zaměstnávání.

Tip na čtení: Obujte se pomalu. 17 kroků ke slow fashion, které nestojí majlant.

Pojďte si vybrat ty své

Teď už víte všechno podstatné. Kdybyste přece jen potřebovali poradit, pište nám na info@ahinsashoes.com.

Další zajímavé články