14 mýtů o barefoot botách. Proč to nejsou „boty s tenkou podrážkou“?

Je to jasné: Vy na mýty nedáte, proto jste tu. Pojďme probrat ty největší a nejnesmyslnější.

1) V barefoot botách mi bude zima

Víte, že nohy v zimě zebou především proto, že se málo prokrvují? V barefoot botách získají prostor a přirozeně se hýbou. Funguje to podobně, jako když si zacvičíte: Je vám teplo i bez tlustých ponožek.

TIP: Přečtěte si, proč obout barefoot v zimě, a zahřejte se. 

žena v zimní krajině, na nohou má barefoot boty Ahinsa shoes

Ve správných botách vás nohy nezebou.

2) Barefoot boty jsou jen do lesa, rozhodně ne do města

V lese nebo na louce je bosá chůze snazší, protože měkká zem tlumí vaše došlapy. To ale neznamená, že ve městě nemůžete chodit v bosobotách. Stačí se naučit chodit zdravě.

Chcete vědět, jak na to? Prolistujte si zdarma e-book Krok za krokem ke zdravé chůzi.

TIP: Jestli se zdravou chůzí začínáte, vyberte si boty z řady Ahinsa Comfort. Vybavili jsme je speciální stélkou (vložkou) a vrstvou pružného Technogelu, které tlumí nárazy a chrání vás.

žena v barefoot botách Ahinsa shoes sedí v parku na zábradlí

Do lesa, do města, do práce. Zdravé boty můžete obout kamkoliv.

3) Barefoot boty, které sedí mé kamarádce, mi sednou taky

Můžou vám sedět, ale nemusí. Správné barefoot boty osvobodí vaše nohy, proto si dejte záležet s výběrem a důkladně nohy přeměřte.

Pokud si s výběrem nevíte rady, připravili jsme pro vás Velký návod, jak vybrat barefoot boty, které vám sednou. 

Ahinsa shoes najdete i v extra široké nebo naopak užší verzi. A nemusíte se bát, že by vám nesedly. Zdarma vám je vyměníme a zaplatíme poštovné.

TIP: Projděte si návod, jak si nohy změřit.

4) Barefoot boty? To jsou ty s tenkou podrážkou!

Pointa zdravých bot není (jen) tenká podrážka, ale především dostatek prostoru pro přirozený pohyb

Klasické boty nerespektují tvar vašich nohou. Deformují je a nedovolují zdravou chůzi. Pokud obujete stejné boty, jen s tenkou podrážkou, svému tělu neulevíte. Proto jsou správné barefoot boty prostorné a pružné.

Tip na čtení: Co je barefoot obuv? A je vhodná i pro VÁS?

„Ahinsa shoes v přední části chodidla poskytují velkorysý prostor, který je nezbytný pro správné nastavení prstů a od kterého se zároveň odvíjí i postavení celého těla.“

MUDr. Hana Bořecká, lékařka

lněné barefoot tenisky Ahinsa shoes

Prostor pro prsty je důležitější než tenká podrážka.

5) Barefoot klouže, protože má tenkou podrážku

Nemůžeme samozřejmě mluvit za všechny výrobce. Ale Ahinsa shoes prošly náročným testem, který prokázal, že nekloužou ani na mokrém povrchu. To si pochvalují i naši zákazníci. 

Vaše nohy v nich fungují přirozeně a „ohmatají“ si povrch. Podobně jako když se horolezec skály drží rukama. Proto máte při každém kroku mnohem větší jistotu než v klasických botách.

Testovaná obuv AHINSA SHOES barefoot splňuje požadavky na odolnost spodku obuvi proti uklouznutí za sucha i za mokra.“

Zkušební laboratoř Institutu pro testování a certifikaci

6) Barefoot podrážka nic nevydrží

Opět záleží na výrobci a na materiálu. My vyrábíme podrážky z německého Lifo+, který odolává otěru. To znamená, že se jen tak neprochodí.

Zajímá vás, co všechno vydrží Ahinsa shoes? Bláto, déšť, zakopnutí a třeba i polití olejem. Více zvláštních situací, které Ahinsa shoes zvládly se dozvíte v našem článku

7) Barefoot boty jsou drahé

Ano, kvalitní barefoot boty vás vyjdou na víc než levné kecky. Pojďme si ale ukázat proč.

  • Investujete do bot, které pro vás navrhli fyzioterapeuti.
  • Víte, že v těchto botách chodíte zdravě
  • Máte jistotu, že vám vydrží.
  • Obouváte boty, které vznikly v etických podmínkách.

Zaměřte se také na cenu za 1 nošení. Zatímco boty za pár set můžete po dvou měsících vyhodit, Ahinsa shoes s vámi ujdou miliony kroků. Za jedno vynesení tak zaplatíte míň než s levným modelem. To je mimo jiné jedna ze zásad slow fashion.

Mám v tomto roce vaše druhé botky. A jsem stále nadšená, asi budu brzy kupovat třetí. První boty nosím od března a vypadají jako nové. Ty druhé zateplené v neděli šly skoro samy 10 km a paráda,  perfektně sedí!

naše zákaznice paní L.Chylíková

žena drží barefoot balerínku Ahinsa shoes a dívá se na ni

Zdravé, kvalitní, etické. Takové boty za to stojí.

8) V barefoot botách vypadám hloupě

Zní to až ironicky: Boty, které jsou zdravé pro naše tělo, nám připadají ošklivé nebo hloupé. Dnes jsou ale barefoot boty po designové stránce o míle dál než kdysi. Seženete elegantní balerínky, boty k obleku, stylové tenisky nebo třeba kozačky

Všímejte si také lidí kolem sebe. Těch, kdo se obouvají zdravě, přibývá, a často mají skvělý styl. Chodit zdravě je in.

žena v barefoot botách Ahinsa shoes stojí před vodotryskem

Co myslíte, vypadají zdravé boty hloupě?

9) Barefoot boty vyléčí mé problémy

Barefoot boty nejsou všelék. Jsou nástroj, který vám dovolí chodit zdravě, ale nenaučí vás to samy o sobě. Přirozená chůze naštěstí není nic těžkého. Naučí vás ji náš e-book (ke stažení zdarma).

10) Mám ploché nohy, pro mě barefoot není

Právě naopak! Ploché nohy neléčí jen cvičení, která vám doporučí ortoped. Především pomáhá zdravá chůze. Na tu potřebujete dostatečný prostor pro prsty, který získáte jen v opravdových barefoot botách.

Možná vám ortoped předepsal speciální vložky do bot. Ty mohou pomoct, ale ploché nohy neřeší – jen klenbu při chůzi pasivně podepírají. Oproti tomu v barefoot botách nohu přirozeně zapojíte a aktivně ji posilujete.

Říkáte si, že na ploché nohy máte přece ortopedické vložky? Ty ale samy o sobě nestačí. Důležitá je zdravá chůze a cvičení. Jednoduchá cvičení na posílení klenby najdete v našem e-booku Spokojené nohy: Nejčastější potíže nohou a jak je řešit (ke stažení zdarma).

Tip na čtení: Možná ve skutečnosti ploché nohy nemáte. Jak to s jistotou zjistit vysvětluje fyzioterapeut Lukáš Klimpera v tomto článku.

11) V barefoot botách mě budou bolet nohy

Ne když se naučíte chodit zdravě. Že s přirozenou chůzí nemáte zkušenosti? Obujte nejdřív variantu Comfort. Speciální stélka (vložka) a vrstva měkkého Technogelu vás ochrání před ostrými dopady při došlapu.

Zdravá bosá chůze je jiná, než na co jsme zvyklí z klasických, nohu svazujících bot. Zapojujete jiné svaly, jinak se pohybujete. Vaše nohy si budou na barefoot chvíli zvykat. Proto nevyrazte rovnou na túru přes hory a přes doly, ať vás nohy nebolí.

muž v zimním oblečení a barefoot botách sedí v zasněžené přírodě a usmívá se

Zdravá chůze nebolí. Vyzkoušejte ji.

12) Obuju barefoot jen někdy, to stačí

Vaše tělo vám bude vděčné za každou chvilku bosé chůze. Hlavní přínos je ale v tom, že se vaše nohy aktivují a vy si zvyknete chodit přirozeně. Pokud strávíte velkou část času sešněrovaní v běžných botách, o výhody barefoot chůze se připravíte. 

Klidně na barefoot přejděte postupně. Sami ale zjistíte, že se vám zpátky do úzkých bot nechce.

13) Barefoot boty nejsou vhodné na sport

Nejsou, pokud neumíte chodit a běhat zdravě. To se snadno naučíte s naším e-bookem Krok za krokem ke zdravé chůzi nebo v článku Jak začít běhat barefoot? 

Jakmile ale chodíte správně, je pro vás barefoot obuv ideální také na sport a cvičení.

Vezměte si například běh: Při něm potřebujete využít sílu odrazu a zároveň měkce zbrzdit dopad. Odraz vychází z prstů, které jsou v běžné obuvi svázané a neaktivní. V barefoot obuvi získají prostor a vy se rozeběhnete s lehkostí. Pomocí prstů také pružně tlumíte dopady.

žena v barefoot teniskách Ahinsa shoes běží městem

Barefoot boty jsou na sport ideální. Stačí se naučit zdravou chůzi.

14) Když jdu do přírody, musím mít zpevněný kotník a silnou podrážku

V pohorkách se pohybujete jako v sádře. Nevnímáte, co je pod vámi, a nereagujete na terén. Oproti tomu v barefoot botách má vaše noha spoustu informací navíc. Chápe, co se děje pod ní, a chová se podle toho. Dokonce dokáže lépe zareagovat ve chvíli, kdy by se vám mohl zvrtnout kotník. Včas aktivuje správné svaly a ochrání se. 

Než ale vyrazíte v bosobotách do hor, sžijte se s nimi v běžném terénu. Až si zvyknete na přirozenou chůzi, budete připravení i na náročnější výšlap.

Dobrá opora o prsty znamená taky dobře zajištěný kotník. Což nefunguje, když máte prsty stažené v botě,“ říká uznávaná fyzioterapeutka Clara Lewitová.

Nevěřte mýtům. Obujte se zdravě

Obujte boty, které navrhli a doporučují fyzioterapeuti. Obujte Ahinsa shoes. 

Víte, že v nich vaše nohy fungují stejně přirozeně jako bosky? Potvrdila to studie na Masarykově univerzitě.

Vyberte si zdravé boty

Další zajímavé články