Obujte se pomalu. 17 kroků ke slow fashion, které nestojí majlant

Jak se ale vymanit ze spárů fast fashion a zpomalit i při obouvání? Začněte jednoduše. Vyberte si některý z našich 17 kroků.

Módní průmysl patří k největším znečišťovatelům planety. Vyprodukuje víc uhlíku než letecká a námořní doprava dohromady a má na svědomí 20 % světového znečištění vody.

Jak se ale vymanit ze spárů fast fashion a zpomalit i při obouvání? Začněte s udržitelným životním stylem jednoduše. Vyberte si některý z našich 17 kroků.

Nemusíte být dokonalí. Začněte po malých krůčcích

Než se do tipů pustíme, máme pro vás důležitou zprávu:

Nemusíte být hned dokonalí, nakupovat jen lokálně a nosit jedny jediné boty. Každý z nás může změnit to, na co zrovna stačí. Protože spousta nedokonalých lidí, kteří se snaží, je pro planetu užitečnější než hrstka perfektních.

Tip na čtení: Rychlá móda a textilní výroba – jaký mají dopad na životní prostředí? Infografika evropského parlamentu.

1) Nejekologičtější je to, co už máte

Nemusíte vyházet celý botník a naplnit ho botami od lokálních designérů. Jen vynoste své oblíbené pohodlné tenisky. Nic ekologičtějšího než to, co už máte, na světě neexistuje.

2) Pošlete dál všechno, co vám nesedí

Prohlédněte si každé své boty a zamyslete se: Kolikrát jste je v posledním roce obuli? Že maximálně desetkrát? Pošlete je dál. Darujte je známým, doneste do dobročinného bazaru, nabídněte na swapu. 

Tip na čtení: Swap or die! Článek o výměně (nejen) módy v magazínu Heroine.

3) Najděte svůj vlastní styl

Vezměte si papír a sepište, jak vypadá váš styl. Je moderní, nebo retro? Nosíte veselé barvy, nebo jen černou? Baví vás tenisky, baleríny nebo šněrovací boty? A jaké boty nikdy nenosíte?

Ujasnit si vlastní styl pomáhá. Až vás nadchne nový pár ve slevě, velmi rychle zhodnotíte, jestli s vámi ladí. A pište si, že většinou ne.

4) Pozor na módní vlny

Sandále na platformě přichází a odchází, pohodlné polobotky nebo baleríny zůstávají. Sezónní modely většinou skončí na dně šatníku nebo v second handu jako neprodejné zboží.

Držte se nadčasové klasiky, jednoduchých střihů, kvalitních materiálů.

5) Opravte rozbité

Zimní boty se rozlepují? Jestli je vám v nich dobře, nechvátejte pro nové. Zajděte s nimi do opravny. Místo obchoďáku přispějete šikovnému ševci a vaše milované boty poslouží dál.

6) Nechte nákup odležet

Znáte to: Někdy je to láska na první pohled. A o měsíc později ta velká světová láska leží v koutě.

Když vás nový pár bot nadchne, schovejte si odkaz nebo fotku a podívejte se na ně s odstupem měsíce nebo alespoň 14 dní. Že jste na boty mezitím zapomněli? Pak to asi tak velká láska nebyla. Myslíte na ně pravidelně a vážně je potřebujete? Šup pro ně!

Tip na poslech: Ako nakupovat vedome? Díl podcastu Fashion Session. 

7) Hledejte snadné kombinace

Nebudeme vám diktovat hnědé polobotky a černé baleríny – možná právě vy snadno zkombinujete jasně červené boty nebo jsou pro vás základ bílé tenisky. Vždy si ale při nákupu představte alespoň 5 outfitů, které s nimi dokážete vystavět.

8) Secondhandy? Ano, ale…

Módě z druhé ruky fandíme. S botami je to ale těžší. Každý z nás má jiné nohy, každý boty jinak ochodí. Málokdy se navíc stane, že v secondhandu najdete zdravou barefoot obuv.

Co s tím? Napadají nás dvě řešení:

  • Nakupujte z druhé ruky jen boty od značek, které dobře znáte, ideálně méně nošené. 
  • Nechte si vyrobit boty z nošeného materiálu. Z vašich milovaných džínů vytvoříme stylové Ahinsa shoes.

„Onošené boty nejsou ideální cestou především u dětí. Nejen kvůli jinému vyšlapání, které může ovlivnit způsob chůze, ale i kvůli hygieně, plísním a podobně,“ říká fyzioterapeut Lukáš Klimpera.

9) Lokální značka ≠ lokální výroba

Lokální výroba je s udržitelnou módou spojená z několika důvodů:

  • Přeprava materiálu a samotných bot za sebou zanechává velkou uhlíkovou stopu.
  • Čeští a Slovenští designéři vyrábí kvalitní kousky, které vám vydrží roky.
  • V Česku je snadné pohlídat podmínky výroby. Naproti tomu v Číně nebo Bangladéši, kde se boty často vyrábí, běžně dochází k novodobému otroctví, dětské práci, práci s nebezpečnými látkami a vypouštění těchto látek do přírody.

Proto vybírejte lokální výrobce. Ale pozor, česká značka neznamená českou výrobu! Ptejte se značek, kde a za jakých podmínek jejich boty vznikají. My v Ahinsa shoes používáme evropské materiály (s výjimkou kokosového materiálu Malai) a šijeme v Česku a Chorvatsku.

Tip na čtení: Best and worst rated brands of 2021. Průzkum webu Good on you (v angličtině). Česká verze 10 nejhorších módních značek roku 2021 v magazínu Slow Femme.

10) Kvalita stojí míň než kvantita

Možná si říkáte: To je hezké, jenže boty od české značky nestojí 500, ale 3000 Kč. A máte pravdu. Do 500 Kč se náklady na kvalitní materiály a dobře zaplacenou práci nevejdou.

Když se ale naučíte kupovat míň, zato kvalitně, na lokální boty našetříte raz dva. A vyjdou vás dokonce levněji. Jak to?

Když boty za 500 Kč vynesete 20×, na kolik vás vyjde jedno nošení? A kolik to bude u bot za 3000 Kč, které obujete 500×? 

Kvalitní boty vás stojí víc při pořízení, ale hnedtak se vám nerozpadnou.

Tip na čtení: Tipy, jak nakupovat slow fashion. Článek, který se věnuje také cost per wear, tedy ceně za 1 nošení.

12) Materiály: Přírodní, recyklované nebo prostě jenom kvalitní

Jaký materiál je nejekologičtější? To není tak jednoduché – záleží nejenom na materiálu samotném, ale i na podmínkách výroby, přepravě a hlavně na výdrži.

K nejudržitelnějším patří přírodní materiály jako len nebo konopí, na které padne minimum vody. Skvělé jsou i materiály, které využívají něco, co už na zemi je. V Ahinsa shoes používáme například boty z kokosového odpadu nebo z recyklovaného textilu.

Hlavně ale myslete na to, aby nevznikal nový odpad. Proto vybírejte materiál, který vám vydrží roky. Nám se osvědčila veganská kůže CF+, kterou neokopete a nepoškrábete. Proto za boty z ní ručíme 3letou zárukou.

Tip na poslech: Sú prírodné materiály udržateľné? Díl podcastu Fashion Session.

13) Jako ulité – zdravé a pohodlné

Říká se, že každá žena má alespoň jedny boty, ve kterých může jen sedět. Podle nás je to nejhloupější výrok na světě. 

Když vám boty nesedí, trpíte nejen vy. Trpí i boty a dlouho vám nevydrží. Vaše noha vyvíjí na boty obrovský tlak (a naopak). Boty se rozlepí, popraskají a jsou na vyhození.

Hledejte prostorné boty, které s vámi vydrží roky.

Tip na čtení: 14 mýtů o barefoot obuvi. Proč to nejsou „boty s tenkou podrážkou“?

14) Kdo ušil mé boty?

Udržitelná je společnost, ve které lidé žijí důstojný život. Je toto možné, když naše boty vyrábí lidé na druhém konci planety za plat nižší, než je životní minimum? 

Problém je, že velké značky často nevědí, kdo pro ně boty vyrábí. Zadávají čínským nebo bangladéšským fabrikám a ptají se jen po ceně. Fabrika pak posune výrobu svým subdodavatelům a velká značka nemůže dosáhnout na konec řetězce a zajistit důstojné podmínky (tedy ani kdyby chtěla). 

Proto nakupujte od firem, které vám řeknou, jak vaše boty vznikly

Tip na čtení: Kdo ušil mé triko? Článek o levné výrobě oblečení v magazínu Slow Femme.

15) Impregnujte

Nové boty jsou doma. Hurá na výlet!

Počkejte chvíli. Věnujte jim péči – pořádně je naimpregnujte. Nám se osvědčila tato ekologická, biologicky odbouratelná impregnace. Nasaje se do vláken a ochrání boty před vodou a špínou. Boty tak vydrží déle.

16) Čistěte citlivě

Čím citlivější k botám budete, tím déle vám vydrží. 

Neperte boty v pračce, pokud vám výrobce jasně neříká, že to můžete udělat. Odstřeďování boty poškozuje a vy se o ně zbytečně brzy připravíte.

Někdy stačí jen hadřík a voda, jindy trocha ekologického čističe. Nebo noc na balkoně, kde se boty vyvětrají. 

17) Zdraví na prvním místě

Myslete také na udržitelnost svého života.

Tenisky s úzkou špičkou jsou sice stylové, ale deformují vaše nohy a ubližují celému tělu. Dnes vám vykouzlí pěkný outfit, ale za 10 let přijdou zdravotní potíže.

Myslete na sebe a chovejte se k sobě tak, jak se chcete chovat k přírodě: Udržitelně. Vybírejte boty, které:

  • respektují tvar vašich chodidel
  • poskytují prstům dostatek místa
  • jsou lehké a flexibilní
  • přizpůsobí se vašemu pohybu

Změňte své obouvání ještě dnes. Obujte zdravé, etické a ekologické boty od fyzioterapeutů.

Další zajímavé články