Nejlepší boty na turistiku? Pohorky to rozhodně nejsou

Dnešní článek jsme napsali pro všechny milovníky výšlapů, túr a vycházek do hor. Podíváme se, co říká moderní fyzioterapie o tom, co na výlety obouváme. A dopředu říkáme: Ne, pohorky opravdu nejsou zdravá volba.

Asi si říkáte, že jsme se zbláznili. Nebo že jsme vás sem přilákali nesmyslným titulkem, abychom vám tu nějaké ty pohorky prodali.

Ani jedno není pravda.

Dnešní článek jsme napsali pro všechny milovníky výšlapů, túr a vycházek do hor. Podíváme se, co říká moderní fyzioterapie o tom, co na výlety obouváme. A dopředu říkáme: Ne, pohorky opravdu nejsou zdravá volba.

Žena si zavazuje barefoot botu Ahinsa shoes

 Jak vypadají ideální turistické boty? Klidně takhle.

Silná podrážka oslepí vaše nohy

Věděli jste, že až 80 % informací pro rovnováhu získává mozek z plosky nohou? O tolik informací se připravujete, když obujete pohorky se silnou podrážkou. 

Ploska vnímá a čte terén. Zjednodušeně říká mozku: „Teď kráčím po kamenité cestě. Potřebuju zapojit ten a ten sval a zpevnit nohu.“ Díky tomu mozek včas zaregistruje nebezpečí, upraví svalové napětí a stabilizuje všechny klouby.

Se silnou podrážkou chodidlu „zavážete oči“. Nevidí, co se děje pod ním, nemůže vyslat důležité informace a mozek nemůže zareagovat, aby předešel úrazu.

nohy na kameni v barefoot botách versus v normální obuvi

Tenká, ale odolná podrážka vás propojí s terénem.

Pozor, klouže to!

Asi si říkáte: Ale já přece potřebuju podrážku s pořádným vzorkem, aby mi neuklouzla noha! A tady vás znovu překvapíme.

To, jestli uklouznete, nebo ne, nezávisí jen na vzorku, ale na několika parametrech:

  • materiál
  • plocha, kterou se dotýkáte země
  • možnost se terénu přichytit

Neklouzavý materiál může mít i teniska. My jsme naše barefoot boty testovali v nezávislé laboratoři a zjistili jsme, že jejich adheze (neklouzavost) je 2,5× lepší, než vyžaduje norma.

muž a žena ohýbají trekové boty Chitra

Klouže? Neklouže! Adheze není o vzorku. Záleží na ploše, pružnosti a materiálu.

Jak je to s plochou? Běžné pohorky uzavírají nohu do úzké špičky. Jakmile ale obujete botu, která respektuje přirozený tvar chodidla, získáte mnohem větší plochu (o tom už jsme psali v článku Barefoot a výkon). Větší kontaktní plocha = méně klouzání.

A co myslíme tím přichycením se povrchu? Představte si, že lezete po skále. Co děláte rukama? Chytáte se výčnělků. Totéž dokážou i vaše nohy, ale ne v pohorkách. V botách s tenkou a pružnou podrážkou si „ohmatáte“ každý kámen a uchopíte ho chodidlem. Tak se pojistíte před uklouznutím.

muž si zavazuje barefoot trekové boty Chitra Trail

Nepotřebujete dlahu, abyste byli v bezpečí. Svobodná noha se ochrání sama.

Zpevněný kotník? Spíš dlaha

„Chůze v pohorkách je ten největší paradox, na který jsem kdy narazil,“ říká fyzioterapeut Lukáš Klimpera. Ve snaze o zpevnění šněrujeme kotník do vysokých bot… a tak celou nohu vyřazujeme z provozu. Chráníme sice kotník, ale ohrožujeme jiné části těla.

Když jdete bosky a smekne se vám noha, tělo rychle zareaguje. Aktivuje odpovídající svaly, ty se zpevní a tělo je v bezpečí.

Ale co ve „zpevněné“ pohorce?

„Když je noha a kotník sevřená v pevné pohorce, nemůže být aktivní a pracovat. Aktivitu přebírá oblast pánevního pletence, bederní páteře a kyčelních kloubů. Házíme nohy před sebe a tvrdě na ně dopadáme. To je úplně obrácený mechanismus, než je fyziologický,“ říká Lukáš Klimpera.

Naučte se kotník aktivovat a posílit, aby vás podržel. Přečtěte si e-book Spokojené nohy: Nejčastější potíže nohou a jak je řešit (ke stažení zdarma).

Bosá noha v přirozené a úzké poloze

Takto vypadá vaše noha bosá versus v pohorce. Vidíte rozdíl v ploše, kterou zabírá?

Závaží na každé noze

Také máte na konci výšlapu nohy jako z olova? Aby ne. Pár pohorek může vážit klidně 1,5 kg. 

„Čím jsou pohorky těžší, tím více zatěžují bederní oblast, která je už přetížená v důsledku špatného nastavení a omezení funkce dolní končetiny. Pokud ještě naložíme batoh, je zátěž opravdu extrémní,“ říká Klimpera.

Žena v barefoot botách Ahinsa shoes kráčí po kamenech

Ulehčete si cestu. Zujte závaží, obujte lehounké barefoot boty.

Vyrazte do přírody s lehkostí. Zdravé boty se vejdou obě dohromady do 500 g. I proto vám každý krok v nich dělá radost.

Mimochodem, víte, proč v barefoot botách podáváte nejlepší sportovní výkony? Přečtěte si náš článek.

Nadechněte se

„Dýchej zhluboka, jsi v přírodě,“ nabádali nás při výletech rodiče. Věděli jste, že pohorky můžou tlumit váš dech?

„Aktivní bosá chůze podporuje náš dech, a tedy i okysličení těla a funkci vnitřních orgánů ,“ říká Lukáš Klimpera.

Když jdeme bosky, je naše tělo nastavené tak, jak ho příroda zamýšlela. Narovnáme se, hrudník se rozevře, dýcháme doslova z plných plic. Stačí ale malá změna, aby se celé tělo přenastavilo. Těžké neanatomické boty přenastaví napětí v celém těle. To se šíří nahoru, mění se vaše držení těla a s ním i prostor pro nádech.

Jaké jsou tedy ideální boty do terénu?

Nejlíp jsou na terén stavěné bosé nohy, proto hledejte boty, které vám dovolí chodit stejně přirozeně jako bosky.

Jak je poznáte?

  • Mají širokou špičku.
  • Tvarem kopírují tvar chodidla.
  • Jsou pružné a ohebné do všech stran.
  • Jsou lehké.
  • Mají tenkou, pružnou, ale odolnou podrážku.
žena si zavazuje trekovou barefoot kotníkovou botu opřená o kámen

Hledejte boty, které dovolí vašim nohám fungovat přirozeně.

Takže mám vyrazit do terénu bosky? Nebudou mě bolet nohy?

Zpomalte. Za roky v běžných botách jsme se odnaučili chodit přirozeně. Proto vy, kdo nejste na barefoot boty zvyklí, nemůžete hned teď vyrazit do skal bosky. Mohli byste si ublížit.

Jak na to?

  • Začněte na měkčím a jednodušším terénu. Třeba doma na zahradě.
  • Pročtěte si základy zdravé chůze. Stáhněte si zdarma e-book Krok za krokem ke zdravé chůzi.
  • Vnímejte své tělo. Pokud něco bolí, pravděpodobně chodidlo nefunguje správně.

Nelekejte se, pokud ucítíte, že najednou zapojujete při chůzi jiné svaly. Může se ozvat i slabá bolest. 

„Pokud je bolest na úrovní svalové únavy, je to v pořádku. Znamená to, že svaly byly aktivovány a posílí. Ale ostrá, tupá nebo vystřelující bolest je signál těla, že něco neděláme dobře,” říká fyzioterapeut Lukáš Klimpera.

Podle Klimpery se může objevit i bolest lýtek. Ta ukazuje, že při odrazu málo zapojujete prsty, lýtka přebírají jejich funkci a přetěžují se.

Barefoot boty využijete kromě turistiky a běžné chůze také na delší pěší výlety nebo poznávací zájezdy, kde je pohodlná obuv prvořadá. Když pojedete na dovolenou, kde chcete vidět všechny památky, denně můžete nachodit i 20 kilometrů, proto byste měli dbát na výběr kvalitní obuvi, ve které zvládnete projet pěšky dlouhé trasy několik dní za sebou.

Začněte s bosou chůzí bezpečně

Pro barefoot začátečníky jsme připravili řadu Comfort, která vás chrání, dokud si nezvyknete na přirozenou chůzi. Díky speciální pěnové vložce a tenké vrstvě pružného Technogelu v botách Ahinsa Comfort došlapujete jako do mechu.

Pojďte si prohlédnout své budoucí nejoblíbenější boty na turistiku.

Další zajímavé články