Spokojenost od paty k hlavě. Proč barefoot pomáhá psychice?

Také to vnímáte? Psychická a fyzická pohoda jsou dokonale provázanéTo má jednu velkou výhodu: Svou mysl můžete podpořit přes fyzično. Pomůžou vám s tím správné – nebo dokonce žádné – boty.

Také to vnímáte? Psychická a fyzická pohoda jsou dokonale provázanéTo má jednu velkou výhodu: Svou mysl můžete podpořit přes fyzično. Pomůžou vám s tím správné – nebo dokonce žádné – boty.

Než se ale pustíme do článku, připomeňme jednu důležitou věc: Vaše psychické zdraví je nekonečně důležité. Jestli se dlouhodobě necítíte dobře, ozvěte se odborníkovi. Vaše budoucí já vám poděkuje.

Fyzické zdraví až na prvním místě

Jak se cítíte, když jste nastydlí? A jak je vám fyzicky, když prožíváte stres?

Dnešní medicína už ví, že se psychika a fyzické zdraví ovlivňují. A jak jsme psali v článku Zujete se pro zdraví?, barefoot chůze vašemu fyzickému zdraví prokazatelně prospívá.

žena sedí na zemi v barefoot botách a usmívá se

Jak hacknout psychiku? Bosá chůze pomůže

Tělo pracuje jako celek. Když jedna část nefunguje správně, odrazí se to na zbytku. Tím nefunkčním článkem můžou být nohy, které vměstnáte do klasické boty. V ní ztuhnou, nehýbou se přirozeně a ovlivňují zbytek těla.

Co se potom stane, když boty zujete a naučíte se chodit zdravě?

  • Vyrovná se napětí v těle. Nedochází tak k hromadění toxinů.
  • Narovnáte se a začnete přirozeně dýchat. Okysličíte celé tělo.
  • Přirozený dech stimuluje vaše vnitřní orgány a podporuje jejich funkci.
  • Klouby do sebe zapadnou. Méně se opotřebovávají a nebolí.

„Health is not everything, but everything is nothing without health.“

Paramhans Svámí Mahéšvaránanda, jógový učitel

Barefoot a imunita: Zujete se pro zdraví?

Uvolněte se, prosím

Kdy jste byli naposledy na masáži?

A hlavně: Víte, proč je vám po ní tak skvěle? Protože se vaše tělo uvolní, zbaví se napětí. Většina napětí, které se ve vás přes celý den hromadí, je přitom zbytečná. 

Začíná například tím, že si vezmete i jen nizoučký podpatek, který nakloní vaše chodidlo a přenastaví celé tělo. Přidejte špičku boty, která nerespektuje tvar chodidla, a vaše tělo je v neustálé tenzi.

žena v barefoot botách sedí na zídce v západu slunce a usmívá se

Uvolněte se. Osvoboďte své nohy.

Zujte nepřirozené boty, choďte bosky nebo obujte prostorné a flexibilní barefoot boty. Vaše tělo se uvolní jako po masáži, přirozeně se prodýchá a vám bude brzy lépe.

Dokonce i tu masáž si dopřejete. V barefoot botách s každým krokem stimulujete akupresurní body na chodidlech a také odpovídající mozková centra.

Vítězný postoj, zoufalý postoj

Studie prokázaly, že naši psychiku ovlivňuje i držení těla. Mozek je jednoduše zvyklý, že shrbený postoj znamená smutek, stejně jako úsměv znamená radost. 

Zkuste si jednoduché cvičení:

  • Postavte se shrbeně. Ramena dolů, hlavu skloňte, záda zakulaťte. Jak se cítíte? Nic moc, že?
  • A teď se napřimte. Narovnejte záda, srovnejte ramena, hlavu neste hrdě zvednutou. Jak je vám teď?

Vzpomeňte si na toto cvičení, až vám někdy nebude nejlíp. Psychologové (např. psycholožka Amy Cuddy) popisují, že můžeme svou náladu „hacknout“ přes správný postoj. Stačí v něm vydržet pár minut.

muž stojí rozkročený v krajině, na nohou má barefoot boty Ahinsa shoes

Vítězný postoj vám dodá pocit sebevědomí.

Představte si, že v sebevědomém, šťastném postoji strávíte celý život. Můžete! Když zujete nezdravé boty, automaticky se narovnáte. Naučíte se stát na nohách aktivně, tak, aby vás opravdu nesly. Vzpřímený postoj se stane vaší přirozeností.

Náš tip: Naučte se chodit zdravě

Samotné barefoot boty neumí zázraky. Dávají vám ale prostor pro zdravou chůzi, kterou se snadno naučíte. Stáhněte si zdarma e-book Krok za krokem ke zdravé chůzi od fyzioterapeuta Lukáše Klimpery.

Vždy se máte o koho opřít

Každý z nás někdy potřebuje oporu. Přejeme si někoho, kdo by nesl tíhu světa alespoň na chviličku za nás. Nakonec ale zjišťujeme, že ten „někdo“ umíme být nejlépe my sami

Začněte tím, že se ponesete fyzicky. Že najdete fyzickou stabilitu a oporu ve svých nohách.

Základ je jednoduchý. Dejte nohám prostor. Nesvazujte je v botách, které neodpovídají přirozenému tvaru chodidel. Potom se na osvobozená chodidla aktivně postavte. Vnímejte, že vás nesou. A pak si jen užívejte pocit stability a jistoty.

žena v barefoot botách kráčí po cestě přes fontánu

Život je někdy samá překážka. Obujte správné boty a překonejte je.

Pár zajímavostí na závěr

  • Chybí nám hodné bakterie z půdy? „Nedávno uskutečněné studie naznačují, že nám některé neškodné bakterie v půdě zlepšují náladu, omezují deprese a posilují imunitní systém,“ uvádí tento článek od C. A. Lowryho, profesora na univerzitě v Coloradu.
  • Studie také ukazují, že nám lidem dělá dobře fyzický kontakt se zemí – uzemnění
  • Správné barefoot boty jsou lehoučké (a zuté boty jsou ještě lehčí :)). Proto se v nich pohybujete svobodně a stejně se i cítíte.

Zujte se pro psychickou podobu. 

Najděte své zdravé Ahinsa shoes. Je libo dámské, nebo pánské?

Další zajímavé články