Proč mají bosí lidé lepší sex? Pohled sexuoložky a fyzioterapeuta

Ano, i boty můžou ovlivňovat váš sexuální život. Ve skutečnosti ovlivňují celé vaše tělo. S Petrou Vrzáčkovou, sexuoložkou a psychoterapeutkou z TH kliniky v Praze, a fyzioterapeutem Lukášem Klimperou jsme probrali, co dělají boty s vaší potencí a prožíváním sexu.

Ano, i boty můžou ovlivňovat váš sexuální život. Ve skutečnosti ovlivňují celé vaše tělo. S Petrou Vrzáčkovou, sexuoložkou a psychoterapeutkou z TH kliniky v Praze, a fyzioterapeutem Lukášem Klimperou jsme probrali, co dělají boty s vaší potencí a prožíváním sexu.

Ministerstvo zdravých nohou varuje: Po přečtení možná zanevřete na své oblíbené kecky.

Když vám milované tenisky tajně drtí nohy

Vytáhněte z botníku své oblíbené boty. Je jedno, jestli jsou to lodičky, polobotky nebo tenisky. Položte jednu botu na zem a postavte se nohou hned vedle ní. Nohu pořádně zatižte.

Má vaše noha stejný tvar jako bota?

Vsadíme se, že ne. Bota je užší, špička snad ani není tvarovaná pro lidské prsty. To znamená jediné: Vaše nohy se v botě tísní, deformují. I když to možná nevnímáte. 

A právě to je jádro problému.

Dámská noha v barefoot balerínkách Ahinsa shoes.

Zdravé boty nohu netísní. A co ty vaše?

V lidském těle vše souvisí se vším

Říkáte si, jak souvisí tvar boty s vaším sexuálním životem? V lidském těle vše souvisí se vším. Bez nadsázky. Když zdeformujete chodidlo, přenastavujete vztahy mezi jednotlivými segmenty těla. Nerovnováha se šíří dál: přes kotníky, kolena, kyčle, pánev a může mít na svědomí i bolest hlavy.

„Obecně je pro kvalitní a uspokojivý sexuální život potřebné mít svalstvo a kostru v rovnováze. Zásadní je stabilita páteře, volná hybnost kloubů, především kyčlí a kolen,“ říká sexuoložka Petra Vrzáčková.

Právě deformace nohy rovnováhu a stabilitu narušuje. Když zdeformujete prsty, musí na to zareagovat celá dolní končetina a zbytek těla. Mozek přenastavuje napětí v těle. A protože boty nosíme velkou část dne, zvykneme si na nové nastavení a do toho přirozeného se nevracíme, ani když se večer zujeme.

Noha v přirozené pozici versus stažená z boty.

Když je noha svobodná, všechny segmenty na sebe navazují.

Aby vše proudilo, jak má

„Dobré prokrvení pánve, stejně tak dobrá inervace jsou nezbytné pro správnou činnost topořivých tělísek v penisu,“ doplňuje Petra Vrzáčková.

Tělo musí být volné a svobodné, aby v něm vše proudilo, jak má. Když osvobodíte své nohy a začněte je přirozeně využívat, změní se nejen nastavení nohou, ale i poloha vaší pánve a svalové napětí. Tak může krev správně proudit a intimní partie se prokrvují, jak mají.

Mimochodem, věděli jste, že při zdravé chůzi aktivujete pánevní dno? Naučte se to s e-bookem Pánevní dno: Probuďte ho od nohou. Je ke stažení zdarma.

Co dělá pánevní dno?

Pánevní dno je v těle zodpovědné za víc procesů, než byste si asi tipli. Podle MUDr. Vrzáčkové je správné napětí v této oblasti základ pro to, abyste prožili sex i orgasmus příjemně.

A právě proto fyzioterapeut Lukáš Klimpera varuje před podpatky:

 „Pokud je pánev vlivem podpatku naklopena vpřed, i pánevní dno je naklopeno vpřed, tlak orgánů je větší na přední část pánevního dna. Mozek musí automaticky nastavit v přední části pánevního dna vyšší napětí. A pokud je tam to napětí dlouhodobě, působí diskomfort, cirkulace je omezena, hromadí se toxiny.“

Slovem „podpatky“ přitom nemyslí jen deseticentimetrové jehly. I menší podpatek na klasické polobotce ovlivní nastavení vašeho těla.

Přečtěte si: 6 jednoduchých cviků na posílení pánevního dna (pánové, i pro vás!).

 Žena v barefoot polobotkách Ahinsa shoes.

Zdravá bota nemá žádný podpatek.

Jak nás nohy učí vnímat

Zdravá a bosá chůze vás naučí vnímat své tělo. Věděli jste, že když jdete bosky, stimulujete konkrétní mozková centra?

Vyzkoušejte si to. Nejprve si osaháte zemi pod sebou. Postupem času začnete pozorovat, jak se cítí vaše nohy v těch nebo oněch botách. A brzy vnímáte potřeby celého těla.

A to je ideální nastavení pro skvělý sex. Vnímejte se. Užijte si každý dotyk. A nedovolte, aby váš sexuální život ovlivňovala taková hloupost, jako jsou nepohodlné boty.

Žena kráčí po louce v barefoot balerínkách Ahinsa shoes.

Naučte se vnímat své tělo. Pěkně krok po kroku.

Pozor, není to jen o podrážce

Jestli se užuž chystáte vyrazit do obchodu pro barefoot boty, zadržte. Něco byste o nich měli vědět:

Abyste dosáhli výsledků, které popisujeme v článku, nestačí vám boty s tenkou podrážkou. Opravdu zdravé boty mají víc:

  • Dostatek prostoru pro celé chodidlo, zvlášť pro prsty.
  • Ohebné a pružné materiály
  • Minimální váhu.

Ahinsa shoes jsme nechali otestovat na Masarykově univerzitě a zjistili jsme, že v nich chodíte stejně zdravě jako bez bot. Mrkněte na pánské nebo dámské.

Otisk nohy z podoskopu v botě, bosky a v Ahinsa shoes.

Měření Masarykovy univerzity: V Ahinsa shoes došlapujete stejně jako bosky.

E-book zdarma: Naučte se chodit zdravě

Správné boty vás osvobodí, abyste mohli chodit přirozeně. Ale nenaučí vás to. 

Proto pro vás fyzioterapeut Lukáš Klimpera připravil e-book Krok za krokem ke zdravé chůzi. Stáhněte si ho zdarma.

Další zajímavé články