Bosý běh: Lidé běhají 2 miliony let. Až poslední roky si kazíme botami

„Lidé běhají 2 miliony let. Většinu této doby samozřejmě bosí. Moderní běžecké boty se vyrábí až od 70. let,“ říká profesor Daniel Lieberman.

„Lidé běhají 2 miliony let. Většinu této doby samozřejmě bosí. Moderní běžecké boty se vyrábí až od 70. let,“ říká profesor Daniel Lieberman. Zkoumal, jak lidé běhají – a sám začal běhat bos. Bosý běh má totiž pro lidské tělo neuvěřitelné přínosy. 

Prospěje vašim nohám, kloubům a celému tělu. A navíc vám zlepší náladu.

Když vám bota zaváže oči

Výrobci běžeckých bot tvrdí, že na běh potřebujete silnou a měkkou podrážku. Není to pravda. 

Při přirozeném běhu plosky nohou neustále zkoumají terén po sebou. Říkají mozku: „Pozor, výmol! Zpevni svaly!“ Fungují jako čidla – a silná podrážka je jako krytka, která tato čidla zaslepí. Mozek netuší, co je pod ním. A co hůř: i když mozek pošle pokyny, noha podle nich nedokáže na terén reagovat. 

Co se stane?

  • Mozek nemá dostatek informací pro udržení rovnováhy.
  • Nemůže vyhodnotit, jaké svaly aktivovat.
  • Hrozí zranění.

Se silnou podrážkou běháte po slepu. Ano, už jste si na slepý běh zvykli, ale zkuste někdy zout boty. Pocítíte čirou radost – jako by vám někdo rozvázal oči

noha na balanční pomůcce

Ploska nohy neustále zkoumá, co je pod ní, a vysílá informace do mozku.

V prstech je síla

Zkuste si jednoduché cvičení:

  1. Stoupněte si na zem. 
  2. Zaměřte se na to, jak se prsty vašich nohou opírají do podložky. 
  3. A teď pomocí prstů zvedněte celé tělo do výšky. Dejte si pozor, aby pohyb vycházel od prstů, lýtkový sval jim jen pomáhá. 

Vidíte? Vaše prsty zvednou celou vaši váhu. Takovou mají sílu. V běžných botách ale jejich sílu nevyužíváte.

cvičení pro sílu prstů na nohou

Prsty mají obrovskou sílu. Když dostanou prostor, dokážou zvednout celé vaše tělo.

Běžná bota má úplně jiný tvar než naše nohy, neposkytuje prstům dostatečný prostor. Proto často nohy jen házíme před sebe místo toho, abychom se přirozeně odpíchli od prstů.

Teprve až začnete běhat bosí nebo ve skutečné barefoot obuvi, poznáte, jakých výkonů jste schopní. 

Tip na čtení: Barefoot a výkon: Zujte boty a vydejte ze sebe maximum

Jako by vás někdo praštil kladivem do paty

Víte, co zjistil profesor Lieberman, když zkoumal běh obutých a bosých běžců? Že běhají velmi odlišně.

Bota má silnou podrážku navrženou tak, aby byl dopad na patu pohodlný. Takže obutí běžci dopadnou na patu a pak až spustí nohu. Když dopadnete na patu, vaše tělo se zastaví nárazem. Je to, jako by vás někdo uhodil do paty kladivem dvakrát až třikrát těžším, než je vaše hmotnost,“ uvádí ve videu.

V botách jsme si jednoduše zvykli, že máme dopadat na patu. To způsobuje obrovský náraz, který ani nejsilnější podrážka neztlumí.

běžkyně v barefoot botách se protahuje

Při běhu v běžných botách dopadáme na patu.

Bosí běžci běhají jinak. Dopadají na přední část nohy, která funguje jako dokonalý tlumicí mechanismus. Nepřetěžuje nohu a celé tělo. Jakmile se naučíte běhat bosi, vaše klouby vám poděkují.

A neublížím si?

Určitě už jste slyšeli, že „noha potřebuje pevnou botu“. To ale není pravda. Pevná obuv deaktivuje svaly nohy. Proto noha nedokáže včas reagovat na nečekaný výmol nebo kamínek na cestě. Riziko úrazu je v pevné obuvi paradoxně vyšší. 

Dobrá opora o prsty znamená taky dobře zajištěný kotník. Což nefunguje, když máte prsty stažené v botě,“ říká uznávaná fyzioterapeutka Clara Lewitová.

Pozor: Prsty může stahovat i elastická ponožka. Proto při přechodu na barefoot obuv nezapomeňte vyměnit i ponožky. Více se dozvíte v našem článku Proč si barefoot boty a ponožky (ne)rozumí.

noha v kotníkové barefoot obuvi

Kotník nepotřebuje ochranu pevné boty. V barefoot obuvi ho chrání svaly na nohou.

Proběhnout se pro radost

Lehkost, svoboda, radost. To zažíváme, když běháme zdravě. Jestli při běhu dýcháte na sílu a máte pocit, že jste si plíce zapomněli doma, je něco špatně.

Přejděte pomaličku na bosou chůzi a začnou se dít věci. Vaše tělo se narovná – a najednou dýcháte s lehkostí.

A když říkáme „proběhnout se pro radost“, myslíme to doslova. Bosý běh stimuluje mozková centra. Díky tomu funguje jako skvělá meditační technika a opravdu vám dělá radost.

Dobrá zpráva: Nemusíte běhat úplně bosky

Možná vás neláká představa rozpálené cyklostezky nebo blátivé polňačky na bosých nohách. Naštěstí už existují velmi dobře navržené barefoot boty, ve kterých vaše nohy zažijí totéž jako na boso

Ale pozor! Nejsou barefoot boty jako barefoot boty. Pokud chcete běhat opravdu zdravě, musí splňovat tyto podmínky:

  • tenká podrážka
  • dostatek prostoru pro prsty
  • nízká hmotnost
  • flexibilita ve všech směrech

žena ukazuje sportovní barefoot botu

Skutečné barefoot boty jsou ohebné, lehké a prostorné.

„Barefoot“ boty často mají jen tenkou podrážku, ale zapomínají na prostor pro prsty, který je pro zdraví nohy a celého těla stejně důležitý.

My v Ahinsa shoes máme velkou výhodu: Boty pro nás navrhují fyzioterapeuti. Díky tomu jsme mysleli na všechny důležité parametry. Navíc jsme vyvinuli běžecké boty, které dýchají a vydrží. Už jste je viděli?

Nevíme o žádných jiných botách, které by vašim nohám prospívaly tak jako Ahinsa shoes. Jestli jste na narazili na nějaké, které ve všech důležitých parametrech strčí Ahinsa shoes do kapsy, dejte nám vědět. Máte u nás 50% slevu na nové boty.

Barefoot je radost, ale začínejte pomalu

Tak dlouho jsme chodili obutí, že naše nohy zeslábly a jsou přecitlivělé. Proto není snadné zout boty a vyrazit po světě bosky. 

Naštěstí se bosý běh můžete naučit. Začněte nejprve chůzí, vnímejte každý svůj krok. Odrážejte se pomocí prstů a nedopadejte na patu. V dalších článcích si ukážeme, jak na to.

Osvobodit své nohy ale můžete hned teď. Mysleli jsme na vás, kdo nemáte s bosou chůzí a během zkušenosti, a vyvinuli jsme boty, které vám přechod usnadní. Řada Ahinsa shoes Comfort díky pěnové vložce a vrstvě pružného Technogelu ztlumí tvrdé dopady nohou, a přitom vás neochudí o výhody bosé chůze.

TIP: Pokud vás trápí deformity nohou způsobené nošením nevhodné obuvi (např. hallux valgus), můžete vyzkoušet meziprstní oddělovače jako třeba adjustační ponožky.

běžkyně v barefoot botách

Běhejte zdravě v Ahinsa shoes.

Troufáte si udělat něco pro své zdraví? Zažijte svobodný běh na vlastní nohy.

Obujte Ahinsa shoes.

 

Další zajímavé články