Smrdí, smrdí! 7 + 5 ověřených tipů, jak se zbavit zápachu z bot

Taky vám radili strčit boty do mrazáku? Než provoníte loňské ostružiny ponožkovým odérem, vyzkoušejte tyto tipy. Otestovali jsme je za vás.

Proč boty smrdí?

Tři slova: Vlhkost, plíseň, kvasinky. Vlhkost v botách vytváří ideální prostředí pro plíseň a kvasinky, které produkují zapáchající plyny. Totéž platí i pro plíseň na nohách. 

Dobrá zpráva je, že samotný pot nesmrdí. Špatná je, že tak jako tak musíme boty udržet v suchu, aby v nich plísně nepřežily.

žena v teniskách Ahinsa shoes

Samotný pot nesmrdí. Za zápach z bot můžou plísně a kvasinky.

7 preventivních tipů: Jak zápachu z bot předejít?

1) Prostorné boty

Noha se potí víc, když je zmáčknutá v úzké botě. Hledejte boty, ve kterých jsou prsty svobodné a netlačí se. Přesně takové jsou Ahinsa shoes.

Tip navíc: Máte ze svých bot otlačené nebo oteklé nohy? Zpozorněte. Otlaky můžou ukazovat na větší potíže. Přečtěte si, jak vznikají a jak je řešit, v e-booku Spokojené nohy: Nejčastější potíže nohou a jak je řešit (ke stažení zdarma).

2) Vyřešte plíseň

Jestli vás trápí plíseň na nohách, je právě tady jádro problému. Zajděte si k lékaři nebo alespoň do lékárny pro speciální krém, který vás plísně zbaví. A s ní i zápachu z bot.

3) Přírodní a chytré materiály

Materiály, ve kterých noha dýchá – to je poklad. Nám se osvědčily boty z těchto materiálů:

Přírodní materiály propouští k nohám vzduch a odvádí vlhkost. To dokážou i některé syntetické materiály, například podšívka z mikrovlákna CF+ UltraDry. Odsává pot od nohou – zvládne až 8násobek své váhy! Jakmile boty zujete, vlhkost se vypaří.

Tip na čtení: O chytrých veganských materiálech jsme psali v tomto článku. Mrkněte, z čeho vyrábíme Ahinsa shoes.

4) Ponožky z bambusu

Bambus je jeden z nejpříjemnějších materiálů. Je antibakteriální a odvádí od těla vlhkost, proto jsme si ho vybrali i na barefoot ponožky. Vyzkoušejte je. Vyberte si ponožky, které nestahují prsty k sobě a nechávají jim prostor. 

Podobně funguje bavlna. Vyhněte se umělým materiálům, v nich je noha jako ve skleníku.

5) Choďte bosky a přezouvejte se

Kdykoliv to jde, nechte nohy dýchat. Do práce si pořiďte vzdušné pantofle, na procházku vyrazte bosky. Na vzduchu se nohy nepotí, a tak se snáz zbavíte plísní.

Navíc je bosá chůze zdravá! Přečtěte si, jak prospívá vaší imunitě.

6) Šup s botami na balkon

Jakmile přijdete domů, dejte boty vyvětrat ven, na vzduch a na sluníčko. Znovu je neobouvejte, dokud se opravdu nevysuší. Tak si pojistíte, že v botě nevznikne prostředí pro plísně, které vytváří zápach.

7) Zkuste deodorant na nohy

V lékárně seženete deodorant, který zmírní pocení nohou. A když boty neprovlhnou, nemohou v nich žít organismy, které produkují smrádek.

Když je u vás ekologie na prvním místě, zkuste použít 100% přírodní deodorant ve spreji s certifikací CPK. Nebrání pocení, jen neutralizuje pach potu

Žena drží bílé tenisky Ahinsa shoes

Zkuste těchto 7 tipů a vaše boty zůstanou svěží.

Rychlá pomoc, když už boty smrdí: 5 tipů, jak se zbavit zápachu

Na prevenci je pozdě? Zkuste toto.

1) Na vzduch a na sluníčko

Přírodní způsob, jak z bot vyhnat plísně a bakterie. Když boty pořádně vysušíte, nemohou v nich přežívat a vytvářet zápach.

2) Osvěžovač bot

Vůně nestačí, potřebujete sprej, který likviduje zápach. Nám se osvědčil ekologický osvěžovač obuvi 2GO. Stačí nastříkat – a boty voní.

3) Pohlcovače pachu do bot – přírodní pomoc

Cedrové dřevo funguje jako přirozený pohlcovač zápachu. Navíc krásně voní. Kupte si kousky cedrového dřeva nebo napínáky ze stejného materiálu. 

Vyzkoušet můžete také jedlou sodu nebo kočkolit (kočičí stelivo). Obojí ale nejdřív zabalte do látkového sáčku, ať nemáte boty plné nepořádku.

4) Staré dobré noviny

Noviny pomůžou boty vysušit, zvlášť když se sluníčko schovalo. Nasají část zápachu. Neabsorbují ho úplně, ale pomáhají odsát vlhkost, aby v botách nepřežily smrduté bakterie a plísně.

5) Antibakteriální spreje do bot

Seženete v lékárně nebo v prodejně obuvi. Pomáhají řešit příčinu zápachu z bot – bakterie a plísně.

žena v červených barefoot balerínkách Ahinsa shoes

Vyberte si prostorné boty, které vaše nohy nedusí.

Pračka, vodka a mrazák: Jen na vlastní nebezpečí

Jak je to s babskou radou „strč boty do mrazáku“? Tento tip není ověřený a zápach dlouhodobě nevyřeší. Jestli boty smrdí, jsou pravděpodobně vlhké a mráz by je mohl poškodit.

Pozor i na ocet, vodku nebo citronovou šťávu. Sice by mohly fungovat jako dezinfekce do bot, ale jsou agresivní a poškodí některé materiály. Na provonění ale můžete použít kůru z citrusů.

Praní v pračce nedoporučujeme ani u látkových bot. Je těžké odhadnout, co vydrží materiály, a hlavně lepidlo. Až se bota v pračce namočí a zdeformuje, může se rozlepit. Pokud si však nedáte říci a vaše boty chcete v pračce vyprat, podívejte se na návod Jak prát boty v pračce. V článku se dozvíte například to, jaké boty do pračky mohou a na kolik takové boty prát, aby vydržely.

TIP: Zápach se nemusí týkat jen bot. Jak správně vyprat funkční prádlo?

Nohy voňavé a v pohodlí

Udělejte svým nohám radost. Podívejte se na prostorné Ahinsa shoes z přírodních materiálů, které dýchají.

Další zajímavé články