Ideální boty na dovolenou: Tipy pro batůžkáře i labužníky

Funíte do kopce a nadáváte: Že já jsem si nevzal(a) pořádné tenisky!
Tak přesně takhle vaše letošní dovolená vypadat nebude. Vyberete si boty, ve kterých si každý výlet užijete dvojnásob. Zaměříme se spolu na pohodlí a univerzálnost

Máme tu tipy pro cestovatele na lehko i pro milovníky elegance.

bosé nohy na pláži, vedle nich konopné barefoot tenisky Ahinsa shoes
Stylové a pohodlné. Pojďme spolu vybrat boty na dovolenou, které nebudete chtít zout.

Desatero pohodlí: Jak poznáte boty, které vám nezkazí dovolenou?

Asi už jste to zažili. Koupíte si boty speciálně na tuto dovolenou. A ony vás zklamou. Vracíte se s puchýři, sedřenou patou a přesvědčením, že příště radši pojedete bosi. 

Kde byla chyba? Neřídili jste se desaterem pohodlí. To vám poradí, jakou obuv na dovolenou potřebujete.

1. Široká špička dělá pohodlné boty a voňavé nohy

Většina bot se tváří pohodlně, a přitom tlačí prsty k sobě. Vy se pak po dni výletování nemůžete dočkat, až se zujete. Nohy máte jako ve svěráku.

Proto vyberte na dovolenou obuv, ve které mají prsty dost místa. V takových botách se navíc nohy tolik nepotí, protože kolem prstů proudí vzduch. Možná po celodenním výšlapu nebudete vonět po fialkách, ale také to v hotelovém pokoji nebude na padnutí.

Tip na čtení: Víte, že nohy samy o sobě nesmrdí? Za odér můžou bakterie.

Barefoot tenisky Ahinsa shoes na pláži
Jak vypadá správně široká špička? Takhle. V takových botách je prstům dobře.

2. Ohebné materiály. Měkké na první dobrou, ne „až se rozšlápnou“!

Materiál boty by měl kopírovat váš pohyb. Jakmile táhne nebo omezuje, zaděláváte si na puchýře a sedřené paty. Noha navíc nemůže fungovat přirozeně, a tak některou část přetěžujete. Proto vás na konci dne bolí nohy.

Zaměřte se na boty, které vám sedí první chvíle. Nečekejte, že se materiál poddá časem – zvlášť ne na dovolené. Pamatujete, jaké to bylo naposledy, když jste se snažili „rozšlápnout“ nové kožené boty?
Náš tip: Na cestování jsme si oblíbili boty z mikrovlákna CF+. Vypadá jako kůže, ale je měkké a poddajné od prvního momentu.
Muž drž polobotku Ahinsa shoes a kroutí ji
Umí tohle vaše boty?

3. Pružná a neklouzavá podrážka. Nikdy nevíte, jaký terén potkáte

Nemusíte vyrážet v pohorkách, když vás čeká jen krátký výlet na kopec. Ale v neznámé krajině se hodí, když vás boty podrží. 

Naštěstí to dokáže i klasická vycházková obuv, jako jsou tenisky. Stačí hledat takové, které nekloužou – buď díky vzorku, nebo materiálu.

Tenisky Ahinsa shoes testujeme v nezávislé laboratoři. Proto víme, že podrážka neklouže. Nejsou to sice pohorky, ale celodenní pěší výlet zvládnou.

žena v barefoot sandálech Ahinsa shoes stojí na kameni

 Nemusíte hned kupovat pohorky. I dobré sandály vás udrží na cestě.

4. Prodyšná obuv je na letní dovolenou nutnost

Na výlety jsou nejpraktičtější uzavřené boty – zvlášť když nemáte místo na další pár. Jak na to, aby se vám v nich nohy nepařily?

Vyberte prodyšný materiál. Len, konopí, plátno, síťovina. To jsou látky, ve kterých budou vaše nohy spokojené i ve 30 stupních. 

V prodyšných botách se nohy tolik nepotí a neotékají. Díky tomu se nedělají puchýře a otlaky.

žena v síťovaných teniskách Ahinsa shoes sedí na schodech
Zkuste síťovinu, nohy v ní dýchají.

5. Tenká podrážka, pokud jste na ni zvyklí

Barefoot nadšenci objevují nové země i nohama. Je to úžasný zážitek, když vám kamínky na cestě masírují chodidla! 

Jestli jste na bosou chůzi zvyklí, nemusíte na výlet kupovat pohorky se silnou podrážkou. Vaše nohy nejlíp fungují, když jim dáte svobodu.

žena v barefoot nazouvacích pantoflích
Jste zvyklí na bosou chůzi? Vyrazte v barefoot botách i na dovolenou.

6. Odpružení, pokud nejste zvyklí chodit bosky

Jestli s barefoot botami nemáte zkušenost, dovolená není vhodný čas na seznamování. Čeká vás spousta chůze a nebudete mít možnost se přezout. 

Radši zvolte na dovolenou boty, které respektují tvar vašeho chodidla, a zároveň vás chrání před tvrdými došlapy. Doporučujeme řadu Ahinsa Comfort, která změkčí vaše kroky díky vrstvě pružného Technogelu.

žena drží tenisky Ahinsa Comfort
Nejste zvyklí na bosou chůzi? Ahinsa Comfort změkčí vaše kroky.

7. Čím lehčí, tím lepší. Na nohy i do batohu

Když jsou boty lehoučké, vejdou se vám do kufru místo jednoho páru tři. Navíc nemáte po výletě těžké nohy. 

A jak lehké jsou lehké boty? Celý pár by se měl vejít do 600 gramů. Například letní tenisky Flow váží ve velikosti 40 jen 456 gramů.

žena drží síťovanou tenisku Flow
Lehoučké tenisky Flow skoro nic neváží. Na cestách to oceníte.

8. Dvakrát měřte, jednou kupujte

Nespoléhejte na svou běžnou velikost, u každého výrobce znamená něco jiného. Pečlivě měřte a kontrolujte tabulky velikostí.

Víte, že by vám boty neměly sedět na doraz? Ve zdravých botách se noha natahuje a smršťuje, proto potřebujete před prsty 0,5 až 1 cm navíc

Tip na čtení: Jak vybrat správnou velikost?

Jestli objednáváte boty online, nechte si dost času na výměnu. Přečtěte si, jak poznáte, že vám boty sedí. A pokud vám nesednou Ahinsa shoes, nic se neděje. Bleskurychle je vyměníme a zaplatíme poštovné.

žena si zavazuje barefoot tenisky Ahinsa shoes

Nechte si čas na vyzkoušení a vrácení. Boty na cestování vám musí perfektně padnout.

9. Odolné boty poznáte podle recenzí

Na dovolené nechcete řešit odlepenou podrážku nebo natrženou látku. Proto hledejte opravdu odolné boty. Nejlíp je poznáte podle recenzí

Najděte si, co o značce, kterou jste si vybrali, říkají ostatní. Ahinsa shoes jsou známé tím, že vydrží roky, a to se také dočtete v recenzích:

"Právě jsem se vrátil z poutí do Santiago de Compostela a vybral jsem si na cestu boty Chitra City Comfort. Pouť nebyla dlouhá (130 km), ale potkaly mě různé rozmary počasí, pršelo, pražilo slunce, kamenné cesty i blátivé úseky. Po celou dobu jsem nezaznamenal žádné problémy s chodidly a boty mě spolehlivě dovedly do cíle. Přiznám se, že jsem měl obavy, jak to dopadne, ale skutečnost překonala i moje největší očekávání. Boty mohu doporučit všem, kteří se na tuto cestu chtějí vydat. Jsou lehké, bezpečné a téměř bezúdržbové!" Jan Bulawa

10. Příliš podpory škodí

Možná vás napadlo, že na dovolenou potřebujete co nejvíc podpory pro nohu. Stáhnout kotník, zpevnit patu, podepřít klenbu a vypolstrovat, co se dá. Vaše nohy ale chtějí přesný opak.

Lidské nohy se vyvinuly pro chůzi. Proto nejlépe fungují, když jim dáte maximální svobodu. Nestahujte je, nepřehánějte podporu a polstrování. Radši se zaměřte na to, aby mělo chodidlo prostor a mohlo samo reagovat na terén.

Když podepřete klenbu, vypnete tím svaly, které klenbu běžně aktivují. Sval, který nemusí pracovat, nepracuje – a ochabuje.

žena v barefoot trekových sandálech jde po skalách

I na túru jsou nejlepší boty, které vaše nohy neomezují.

Letím na lehko. Jaké boty na cestování vybrat?

Malý batůžek – a letíme! Jestli nemáte prostor na druhé boty, potřebujete:

  • univerzální obuv
  • něco stylového
  • a hlavně pohodlného 

Do teplých krajů doporučujeme pohodlné síťované tenisky. Dýchají, takže vám v nich bude dobře celý den. Hodí se na výšlap i na večeři. Jsou lehoučké. A hlavně se přizpůsobí vaší noze

V horku mají nohy ve zvyku mírně natéct. V botách z pružné síťoviny s širokou špičkou si toho ani nevšimnete.

Nechce se vám vázat tkaničky? Místo klasických tenisek vyberte nazouvací slip-ony. Jsou to univerzální boty a v námořnické modré budete vypadat jako král nebo královna moří.

A jestli máte radši přírodní materiály, doporučujeme konopí. Dýchá a chladí. Jen pozor, když šlápnete do bláta, bude se na dovolené hůř čistit.

Letím k moři a mám trochu místa navíc

Jakou obuv zvolit na dovolenou k moři? Určitě přibalte lehké nazouváky. Univerzálnější kousek byste těžko hledali.

Jsou to ideální boty na pláž. Sluší vám na procházce po městě v ležérním outfitu. Jestli máte u hotelu bazén, hodí se i tam. A jestli ne, budou se vám hodit do sdílených sprch.

Jste zvyklí na barefoot chůzi? Vyberte si bosé nazouváky. S tenčí podrážkou si užijete masáž nohou s každým krokem.

Chystám se na výlety po městech a památkách

Za den chození po městě zvládnete našlapat i 20 kilometrů. Potřebujete boty, které mají tři P: jsou pohodlné, prodyšné a pěkné, protože ve městě chcete mít styl.

Doporučujeme boty, které změkčí došlapy na městském betonu. To umí tenisky z řady Ahinsa Comfort. Změkčují váš krok hned dvakrát: vrstvou pružného Technogelu a pěnovou vložkou.

Na jarní a letní výlety se nejlíp hodí tenisky z konopí. Pouští k nohám vzduch a odvádí pot. 

Potřebuju něco elegantního na večer

Elegantní dovolená? To vám přejeme! Jestli plánujete stylovou večeři s výhledem na moře nebo vyrážíte za kulturou, obujte šik sandály. V klasické hnědé sednou k šatům i ke košili

Ty, které jsme pro vás vybrali, navíc vydrží (skoro) cokoliv, protože je vyrábíme z nezničitelného mikrovlákna. Přes den si v nich užijete výlet, večer je jen otřete vlhkým ubrouskem a vynesete je do společnosti. Ideální boty na cestování!

Pro dámy doporučujeme páskové sandály Hava, které si utáhnete podle sebe.

Pro pány budou vhodnější sandály Simple mezi prsty.

Čeká mě pořádný výšlap

Aktivní dovolená a desítky kilometrů v terénu? Tak to je jiná! V tom případě budete potřebovat boty, které vás podrží.

A když říkáme podrží, nemyslíme tím „stáhnou kotník“. U bot do terénu panuje po generace předávaný mýtus, že musí zpevnit kotník a nohu sešněrovat. Ve skutečnosti kotník potřebuje prostor sám pracovat a reagovat na změny terénu. 

Tip na čtení: Nejlepší boty na turistiku? Pohorky to rozhodně nejsou.

Jak tedy poznáte boty na cestování, které vás v terénu nezradí?

  • Spolehlivá podrážka. Nám se osvědčila ohebná podrážka s výraznějším vzorkem od Vibramu.
  • Široká špička. Prsty v terénu zaberou nebo se přidrží při cestě z kopce. Proto je nestahujte.
  • Přizpůsobivé materiály. Dobrá bota přesně kopíruje váš pohyb. Jen tak dokážete v horách kontrolovat, jak a kam šlapete.

Konkrétní boty vyberte podle toho, jak náročná cesta vás čeká.

1. Čeká mě výšlap na lehko

 Zvolte trekové sandály. Podrážka Vibram vás podrží v lese i na skále. Sandály jsou lehké, ani o nich nevíte. Navíc si je utáhnete podle sebe.

2. Čeká mě klasický výšlap, večer bude chladněji

Tady už se vyplatí trekové tenisky. Stejně jako sandály mají spolehlivou podrážku Vibram, která v terénu zabere. 

Prodyšná síťovina dýchá a odvádí pot od nohou, ale zvládne i chladnější večery. A pruhy mikrovlákna botu lehce zpevňují.

3. Čeká mě náročný výšlap pro zkušené

Je čas na trekové boty nejvyššího kalibru. Odolné, nepromokavé, s pořádnou podrážkou.

Trekovky Hiker vyrábíme z odolných materiálů, aby s vámi zvládly cokoliv. Podrážka Vibram zvládne jakýkoliv terén. Díky membráně boty nepromoknou, ale odvádí pot ven. A navíc je neokopete – přidali jsme jim ochranný pás.

Potřebuju pohodlné boty do letadla

V botách do letadla strávíte hodiny a hodiny. Cesta na letiště, čekání, let… Proto žádné kompromisy! Potřebujete boty, které:

  • jsou prostorné, netlačí prsty k sobě.
  • dýchají, nohy se v nich nepotí.
  • jsou lehké, ani o nich nevíte.
  • schovají vás – protože v letadle je zima.

Jako obuv do letadla bychom zvolili stejné tenisky, jaké doporučujeme na dovolenou na lehko. Prodyšné, lehké a měkké síťované tenisky. Síťovina je dost hustá na to, aby vás ochránila před klimatizací v letadle.

Tip na čtení: Smrdí, smrdí! 7 + 5 ověřených tipů, jak se zbavit zápachu z bot.

Jak se o boty na dovolené starat?

Jestli máte místo jen na jedny boty na cestování, potřebujete, aby byly celou dovolenou v nejlepší kondici. Jak na to?

  • Přírodní materiály před dovolenou impregnujte. Budou se vám snáz čistit.
  • Volte boty ze snadno omyvatelných materiálů. Například mikrovlákno CF+ nenasává špínu, proto stačí jeden tah vlhkým kapesníčkem.
  • Písek nebo hlínu z cest hned vyklepejte. Jakmile se nohy zpotí, vytvoří pot se špínou lepivou kašičku, kterou byste těžko čistili.
  • Večer nechte boty pořádně vyvětrat. Jestli můžete, položte je na balkon nebo parapet. 
  • Zmokli jste? Vysušte boty novinami nebo chladným fénem. 
  • Nikdy boty nesušte horkým fénem, na přímém slunci nebo na topení.
  • Do bot noste ponožky. (Kromě sandálů – ale proti gustu… :))

Tip na čtení: Jak správně pečovat o boty?

Cestovat v barefoot botách? Ano, pokud jste zvyklí

My v Ahinsa shoes milujeme zdravé boty. Proto jsme si oblíbili cestování v barefoot botách. 

  • Jsou lehoučké. Místo jedněch do kufru sbalíte troje.
  • Jsou prostorné. Už žádné otlačené prsty!
  • Jsou pohodlné. Přes podrážku si masírujete chodidla.
  • Jsou zdravé. Chodíte v nich tak, jak to příroda zamýšlela.

Žena drží v rukou barefoot sandály Ahinsa shoes a ukazuje jejich tenké podrážky

Extra pohodlné, lehké a stylové. I tak můžou vypadat barefoot sandály.

Jsou tedy barefooty vhodné jako obuv na cestování? Ano, rozhodně – pokud jste na ně zvyklí. Bosá chůze je pro lidské tělo nejpřirozenější. Potíž je, že od malička nosíme pevné úzké boty a na přirozenou chůzi nejsme zvyklí

Proto si nejdřív musíte znovu zvyknout na bosou chůzi. Až potom zvládnete týden plný výšlapů ve zdravých barefoot botách.

barefoot sandály Ahinsa shoes u kaktusu

Na barefoot chůzi si nejdřív zvykněte doma. Až potom si ji užijte na cestách.

Co obout do té doby? Pohodlnou obuv, která má výhody barefoot bot, ale chrání vás před tvrdými došlapy. Takové boty najdete v kolekci Ahinsa Comfort. Mají prostornou špičku, jsou pružné a lehké. Díky vrstvě Technogelu ale došlapujete do měkka.

Už máte ty své?

PS: Fandíte pomalé módě?

Přečtěte si, jak vybrat na cesty boty, které nezatíží planetu. Sepsali jsme pro vás 17 kroků ke slow fashion, které nestojí majlant. 

Další zajímavé články