Odbornice na omlazení: Vrásky na čele vznikají od chodidel, vyřešíte je i bez chirurga

Když si Valeria Voskobojevová všimla v zrcadle prvních vrásek, ani ji nenapadlo sáhnout po anti-age krémech. Místo toho využila znalosti mikrobiologie. Její metody dnes omlazují zákazníky Face Form Studia v Praze.

V rozhovoru se rozpovídala o tom, že vrásky často vznikají až od nohou. Jak je to možné a co s tím můžete dělat?

Reklamy tvrdí, že kdo chce mladistvý obličej, musí kupovat krémy a anti-age séra. Vy nabízíte úplně jiný způsob omlazení: masáže, obličejový fitness nebo tejpování. Jak vaše metody fungují?

Ženy, které si v zrcadle všímají vrásek, často věří, že za všechno může kůže. To není pravda. Výskyt vrásek, záhybů nebo otoků je spojen také se změnami na kostech lebky, svalech a cévách

Ve Face Form Studio k řešení estetických problémů využíváme manuální fyziologické techniky zaměřené na práci se svaly, vazy, tukovými polštářky a kostními strukturami obličeje. Snažíme se najít zdroj estetického problému spíše na fyziologické úrovni než jej maskovat.

Specialistka na omlazení pleti provádí diagnostiku pleti

FaceFormStudio se specializuje na formování obličeje použitím přírodních metod omlazení.

Co způsobuje stárnutí obličeje?

Mezi klíčové příčiny stárnutí obličeje na mikroúrovni patří zpomalování metabolismu buněk, úbytek tukové tkáně, hormonální změny, ultrafialové světlo nebo opakované pohyby obličeje.

Stárnutí obličeje na makroúrovni zahrnuje změny, které jsou viditelné pouhým okem. Patří sem například ztráta pevnosti a kontury, tvorba vrásek, ztráta objemu nebo pigmentace.

Je opravdu možné omladit obličej bez zákroku chirurga?

Ano, existuje řada manuálních technik a procedur. Ale je důležité si uvědomit, že účinky nebudou tak radikální a rychlé jako u chirurgického zákroku, zejména pokud jde o odstranění hlubokých rýh, celkovou ztrátu pevnosti kůže, přebytek kůže na očních víčkách, tukových váčku pod očima, přebytek kůže na obličeje a na krku.

„Tělo a obličej jsou jeden organismus.“

Například klasická masáž obličeje zlepší průtok krve a lymfatické drenáže, což může vést ke zlepšení tónu kůže a hladšímu vzhledu. Některé techniky masáží mohou také uvolnit svalové napětí a zmírnit obličejové linie.

Zakladatelka Face Form studia Valeria Voskobojevová provádí masáž obličeje

Masáž obličeje příznivě ovlivňuje průtok krve a lymfy, uvolňuje svaly a formuje kontury obličeje.

Součástí vašich omlazujících procedur je i práce s tělem. Co si pod tím můžeme představit?

Různá tělesná cvičení, práci se svaly a fasciemi těla, masáže pro uvolnění svalově-fasciálního napětí. Zaměřujeme se i na správné držení těla a zdravé návyky.

Co tyto zdravé návyky zahrnují?

Způsob chůze, sezení, zvedání předmětů, otáčení těla v prostoru. Organismus je propojený řetězec prvků. Jakmile dojde ke zkreslení jednoho z prvků řetězce, ostatní prvky převezmou dvojnásobnou porci zátěže, jsou přetíženy nebo se naopak vypnou. Napětí z těla se přenáší na fascii krku a hlavy včetně obličeje. Napětí svalů obličeje pak ovlivňuje mimické vrásky.

Žádné chirurgické zákroky ani invazivní omlazovací metody nevyřeší kořen problému, proč se objevila druhá brada, nosoretní rýha, vrásky na čele.

Desatero Valerie Voskobojevové pro domácí omlazení:

  1. Péče o pleť: čištění, tónování, hydratace, sluneční ochrana. 
  2. Masáže pro podporu průtoku krve a lymfy, uvolnění svalů, formování kontur obličeje.
  3. Dostatek fyzických aktivit: procházky, cvičení (například jóga, pilates).
  4. Správné držení těla a zdravé návyky
  5. Vytvoření správné trajektorie chůze: nacvičíte ji s e-bookem Krok za krokem ke zdravé chůzi.
  6. Vyhýbání se škodlivým návykům: kouření, alkohol, fastfood, ultrafialové záření, nepřiměřené používání mobilních zařízení, nekvalitní sed, křivý stoj, nedostatečné protahování po cvičení, nošení tašek na jednom rameni.
  7. Brániční dýchání: umožňuje bránici pracovat s hrudním košem a vnitřním hlubokým svalstvem. (Víte, že zdravé boty a zdravá chůze podporují správný dech?)
  8. Výživa a hydratace těla: pít dostatek vody a jíst výživnou stravu.
  9. Zvládání stresu: relaxace, meditace, jóga, dechové cvičení.
  10. Dostatečný a kvalitní spánek: pomáhá obnovit pokožku a minimalizovat tmavé kruhy a otoky pod očima.

Tip na čtení: Spokojenost od hlavy k patě. Proč barefoot pomáhá psychice?

Zmiňujete způsob chůze a držení těla. Jak souvisí se stárnutím obličeje?

Špatné držení těla může být jeden z důvodů napětí svalů hrudníku, ramen, krku a hlavy. To vede k posunu napětí na svalech obličeje, vráskám a deformaci kontury.

Nerovnováha v jedné části těla může mít kaskádový efekt na celkovou postavu a pohyb. Například ploché nohy mohou vést k nerovnoměrnému oslabení a přetížení svalů. Tento stav způsobí nerovnováhu v svalovém napětí, což ovlivní nejen nohy, ale také celé tělo.

Říkáte, že je celé tělo propojené. Můžete nám dát konkrétní příklad?

Jistě, skvělý příklad je spojení chodidla a vrásek na čele.

Tzv. zadní fasciální řetězec začíná na chodidle. Prochází po zadní části nohy, přes spodní část zad, záda a krk a končí u aponeurózy hlavy (pozn. aponeuróza je široká šlacha). Velmi často jsou horizontální vrásky spojeny s napětím v aponeuróze hlavy. 

Pracovat s ní můžeme přes celý zadní řetězec těla. Uvolnění plosky nohou má pozitivní vliv na stav aponeurózy, a tedy na horizontální vrásky na čele.

Masáž plosky nohy

Vyzkoušejte, co jednoduchá masáž chodidel udělá se zbytkem vašeho těla.

Souvisí zdraví chodidel i s jinými projevy stárnutí?

Ano, určitě. Vedle zadního fasciálního řetězce máme i přední. To je spojení přední plochy chodidel, svalů přední části nohy, přímého břišního svalu a hrudníku, krku a obličeje. Ovlivňuje postavu, dvojitou bradu a změnu kontur obličeje.

Pro prevenci těchto problémů je důležité dbát na správné držení těla, které by mělo vždy začínat vyrovnáním těžiště těla a správným umístěním chodidel ve stoji a v chůzi.“

Napětí a nerovnováha v předním fasciálním řetězci může také ovlivnit postavení obličeje. Pokud jsou svaly a fascie přední části krku napjaté a zkrácené, může dojít k tzv. „odtahování obličeje dolů“. To znamená, že se celková osa obličeje posouvá dolů.

Pro prevenci těchto problémů je důležité pracovat na udržení svalové rovnováhy, uvolňovat napětí ve fasciích a dbát na správné držení těla, které by mělo vždy začínat vyrovnáním těžiště těla a správným umístěním chodidel ve stoji a v chůzi.

Zdravý stoj a držení těla bohužel nejsou samozřejmé. Za roky v úzkých botách jsme se je odnaučili. Chcete se k nim zase vrátit? Stáhněte si zdarma e-book Krok za krokem ke zdravé chůzi.

A co způsob chůze a vrásky, vidíte mezi nimi souvislost?

Ano, samozřejmě.

Správné držení těla při chůzi, při kterém jsou hlava, ramena a pánev v jedné linii, podporuje rovnoměrné rozložení tělesné hmotnosti a minimalizuje namáhání určitých částí těla včetně obličeje. 

Správná chůze také pomáhá snížit napětí v krčních svalech. Vysoký zdvih ramen a volný pohyb krku při chůzi snižují napětí, které se může přenést na svaly a fascie obličeje. To může zabránit tvorbě vrásek na krku a obličeji. 

„Práce s obličejem je nemožná bez práce s tělem a korekce držení těla.“

Zdravá chůze podporuje aktivaci krevního oběhu v těle. Zlepšená cirkulace poskytuje pokožce dostatečnou výživu a kyslík, pomáhá jí zůstat pevná a zářivá. Dobrá cirkulace také odstraňuje toxiny a odpadní látky z pokožky, což může zlepšit stav pokožky.

Vaše metody omlazení obličeje u nás zatím nejsou běžné. Jak jste se k nim dostala?

Všechno to začalo tím, že jsem na sobě zaznamenala změny – objevila se druhá brada, otoky obličeje a nosoretní rýhy. Vždy jsem byla zastáncem zdravého životního stylu a injekce a vnášení cizích chemických prvků k němu nepatřily. 

Jako vzděláním mikrobiolog vím, co je buňka a živý organismus. Tělo samo o sobě je soběstačný systém schopný samoléčení. Je potřeba mu pomáhat, ne mu bránit. Začala jsem proto hledat alternativní fyziologické metody řešení mých problémů. 

Nyní jsem dospěla do fáze pochopení, že práce s obličejem je nemožná bez práce s tělem a korekce držení těla. Nové metody, které jsem začala v praxi používat, působí na tělo. Ale důraz je vždy kladen na obličej.

Zakladatelka Face form studia Valeria Voskobojevová

Zakladatelka FaceFormStudia Valeria Voskobojevová

Jak probíhá návštěva ve Face Form Studiu?

Vždy se doporučuji objednat na první návštěvu, která trvá 1,5 hodiny. Zahrnuje manuální diagnostiku a hodinovou masáž.

Diagnostika trvá 20 minut. Prohmatám všechny svaly zóny trapézu, krku a obličeje. Vykreslím mapu obličeje a vyznačím na ní zóny napětí. Upozorňuji klientku na to, jak napjaté obličejové svaly způsobují deformity, vrásky a rýhy.

„Pouze masáž může dát dobrý výsledek, ale v kombinaci s prací na postavě a těle můžeme dosáhnout lepších výsledků, rychleji a na delší dobu.“

Během diagnostiky většinou mluvíme o tom, jak tělo ovlivňuje stav obličeje. Že korekce držení těla a návyků pomáhá výrazně zlepšit stav obličeje. 

Klienty upozorňuji, že pouze masáž může dát dobrý výsledek, ale v kombinaci s prací na postavě a těle můžeme dosáhnout lepších výsledků, rychleji a na delší dobu. Tělo a obličej jsou jeden organismus.

Po diagnostice doporučím, které techniky pomohou redukovat stresové zóny a jak to ovlivní stav obličeje.

FaceFormStudio

Procedury v FaceFormStudio jsou zaměřeny na zachování krásy bez chemického nebo lékařského zásahu.

Další zajímavé články