Víme, proč z podpatků bolí záda (A máme špatné zprávy)

Jestli se vám zdá, že vás z podpatků bolí záda, máme pro vás špatnou zprávu: 

Nezdá se vám to. 

Vaše oblíbené lodičky ovlivňují celé vaše tělo. Přetěžují zádové svaly, oslabují břišní a podle nové studie zvyšují riziko artrózy.

 

Znamená to, že se musíte vzdát vysokých podpatků jednou provždy?

Jak je možné, že pár centimetrů pod patou změní držení těla? 

A jaké boty tedy nosit?

Pojďme se na to podívat!

muž v obleku a žena v šatech, oba v barefoot botách Ahinsa shoes

Dobrá zpráva: Do společnosti nemusíte nosit podpatky. Stylově se obujete i do zdravých bot.

Jak nám podpatky naklání pánev

Všimli jste si někdy, že v lodičkách na vysokém podpatku stojíte a chodíte jinak? Potvrzuje to i studie z Univerzity Palackého v Olomouci: „Chůze v obuvi s podpatky zvyšuje svalovou aktivitu a mění stereotyp chůze. Má tedy mnohem vyšší nároky na řízení pohybu.“

Jednoduše: V lidském těle je vše provázané. Jakmile nakloníte chodilo pomocí podpatků, měníte svalové napětí a postavení těla. Nerovnováha se šíří dál:

  • Kolena se zamykají dozadu.
  • Pánev se klopí vpřed.
  • Mění se napětí pánevního dna.

O pánevním dnu jsme psali v článku Jak posílit pánevní dno? 6 jednoduchých cviků. Víte, že jeho správné napětí je důležité pro příjemné prožívání sexu?

Podpatky mění náklon chodidla, a tím ovlivňují celé tělo.

Podpatky mění náklon chodidla, a tím ovlivňují celé tělo.

Kvůli lodičkám povolíme břicho a zatneme záda

Co se stane, když naklopíte pánev dopředu? Břicho se vystrčí, záda prohnou. 

Břicho povoluje – a ochablé břišní svalstvo přestává plnit svou funkci. Běžně spolu se zádovými svaly stabilizuje páteř. Teď jsou na to však zádové svaly samy a musí se o to více snažit.

Proto se zádové svaly zatnou a přetěžují se. A bolest je na světě.

Boty na podpatku přitom nejsou jen příčinou bolesti zad. Svalové napětí prochází celým tělem a může vést i k bolesti krční páteře nebo hlavy.

„Vzhledem k naklopení pánve vpřed se bederní obratle dostanou do nepřirozeného postavení. Mírné prohnutí neboli lordóza je v pořádku, ale podpatek právě způsobuje zvýšené prohnutí a přetěžuje obratle.“

Lukáš Klimpera, fyzioterapeut

nákres lidského těla s podpatky, naklání se osa pánve a celé tělo mění postavení

Podpatky mění náklon pánve. Břicho se povoluje, záda zatínají a vnitřní orgány snáší nepřirozený tlak.

Když už nestačí se protáhnout

Možná si říkáte: „To je toho, tak mě bolí záda. Protáhnu se, zajdu na masáž a bude dobře.“ 

Bohužel to nemusí stačit. Podle fyzioterapeuta Lukáše Klimpery dlouhodobé přetěžování zádových svalů a obratlů bederní páteře může vést k vážnému poškození.

„Při pravidelném nošení podpatků povolují svaly břišní stěny. Stabilizaci páteře tak musí obstarat zádové svaly, které neunesou případnou větší nálož. Tak vznikají blokády a výhřezy.“ 

Lukáš Klimpera, fyzioterapeut

muž v obleku a žena v šatech, oba v barefoot botách Ahinsa shoes

Fyzioterapeuti doporučují obouvat boty bez podpatku a s širokou špičkou.

Změny jsou patrné už u mladých žen, varuje lékař

Zajímavá studie nedávno vznikla ve spolupráci Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, 1. LF UK a Hacettepe University v Ankaře. Zkoumala ženy okolo 30 let, které pravidelně nosí boty na vysokém podpatku.

Kromě bolestí zad a deformací chodidel studie prokázala, že lodičky ničí chrupavku kolene. Změny byly patrné už u velmi mladých žen, u kterých ultrazvuk odhalil vyšší riziko artrózy

„Prokázali jsme, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen.“ 

Kamal Mezian, lékař z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK

Doktor Mezian o studii mluví v rozhovoru pro DVTV. Jestli nemáte plány na nejbližší čtvrthodinku, doporučujeme si rozhovor pustit.

Jaké další potíže způsobují vysoké podpatky?

➡️ Vbočené palce (hallux valgus)

Zatím jsme neviděli lodičky s dostatečně širokou špičkou. Vždy tlačí prsty k sobě, a to obrovským tlakem. Svazování prstů může vést k tzv. vbočenému palci, který se v pozdějším stádiu projevuje bolestí

Jestli vás hallux trápí už teď, máme dobrou zprávu. Ve většině případů je možné palec znovu rozhýbat a vrátit do zdravé polohy. Jak na to se dočtete v e-booku Spokojené nohy: Nejčastější potíže nohou a jak je řešit (ke stažení zdarma).

➡️ Poškození kolen a kyčlí, artróza

Jakmile změníte jednu část těla, ovlivníte všechny. Lodičky mění postavení celých nohou a také kontakt kloubů. Klouby se nadměrně opotřebovávají, poškozuje se chrupavka. Proto dlouhodobé nošení lodiček může zvyšovat riziko artrózy a bolesti kloubů.

➡️ Bolest hlavy

Změna postavení těla znamená i změnu napětí. Zvýšené napětí zad se šíří dál ke krční páteři a způsobuje bolesti hlavy.

Víte, že napětí v těle způsobuje vznik vrásek? Jak je to možné se dočtete v rozhovoru s odbornicí na omlazení Valerií Voskobojevovou.

➡️ Přetěžování páteře a výhřez ploténky

Meziobratlové ploténky si můžete představit jako plastové krabičky plné gelu. Když se prohnete v zádech, tyto „krabičky“ se nepřirozeně stlačí na jedné straně. Chvíli to vydrží, ale když na ně tlačíte dlouhodobě, prasknou. A právě to je výhřez ploténky. 

Jak jsme si ukázali, obuv na podpatku mění zahnutí páteře a způsobuje nepřirozený tlak na obratle a ploténky. Proto zvyšují riziko výhřezu.

Výhřez často vede ke kořenovému syndromu. Vyhřezlá ploténka tlačí na nerv a vy cítíte vystřelující bolest často až v nohách. Jestli jste si u sebe všimli podobných potíží, co nejdříve navštivte lékaře.

Znamená to, že už nikdy nesmím obout lodičky?

„V případě dlouhodobého nošení tohoto typu obuvi opravdu hrozí dlouhodobé poškození vlastního zdraví,“ říká doktor Kamal Mezian.

To ale neznamená, že se musíte pranýřovat za jeden večer v divadle v lodičkách. Jestli je pro vás kulturní událost s vysokými podpatky neodmyslitelně spjatá, můžete si je jednou za čas dovolit

Dobrá zpráva ale je, že nemusíte. Do divadla, na svatbu nebo na koncert se můžete obout elegantně, a přitom zdravě. 

Chcete vidět, co bychom do společnosti obuli my?

❤️ Zdravé balerínky na každý den

Široká špička, příjemný materiál a nulový podpatek. V černé nebo béžové se hodí k čemukoliv. A jestli si potrpíte na výrazné boty, mrkněte na krajkové balerínky.

❤️ Nejoblíbenější střevíčky posledního léta

Střevíčky s prostornou špičkou jsou naše novinka – a to novinka vážně žhavá. Jakmile jsme je naskladnili, vzaly je naše nejstylovější zákaznice útokem.

❤️ Sandály na mašli

Lehoučké a nekonečně nápadité sandály. Je jen na vás, jak je uvážete. Komplimenty zaručeny.

❤️ Polobotky ke kostýmku

Kalhotový kostýmek si říká o polobotky. Co třeba tyto prostorné polobotky, které hned tak neokopete?

Tip na čtení: Zdravě se můžete obout i na… vlastní svatbu! Přečtěte si, jaké boty vybrat. Přidali jsme pár našich osobních tipů.

Jak tedy vybrat zdravé boty, které vašemu tělu prospívají?

Pamatujte si jednoduché pravidlo: Zdravá noha by měla fungovat tak, jak ji příroda vytvořila. Vhodné boty proto poznáte tak, že vás neomezují. Toto jsou znamení, že saháte po dobrém páru:

  • Široká kulatá špička
  • Pružné a ohebné ve všech směrech
  • Nulový podpatek (nebo co nejnižší)
  • Lehké
  • Prodyšné
  • Tenká podrážka
  • Před špičkou cca 1 cm prostoru navíc
  • Na první obutí sedí, netlačí

Podrobný návod jsme sepsali v článku Jak vybrat zdravé boty.

Co je ale nejdůležitější: Bolest zad není normální. Vždy vám ukazuje, že je vaše tělo nespokojené. Věnujte jí pozornost – a začněte od nohou.

Další zajímavé články