Barefoot & město: Toto by měl vědět každý, kdo chodí po betonu

My lidé jsme tisíce let chodili bosky. Bosá chůze je pro nás přirozená. Jenže města, asfalt a beton přirozené nejsou. Hodí se barefoot chůze i do prostředí, jaké naši předci neznali?

Možná vás to překvapí, ale hodí. Barefoot boty vynosíte i do města. Musíte ale umět chodit tak, abyste si neublížili. Jak na to – a co když se nechcete učit citlivou chůzi? Poradíme vám v dnešním článku.

Na úvod: Barefoot boty nejsou jen boty s tenkou podrážkou. Dobré barefoot boty poznáte také podle nulového podpatku, široké špičky a pružných materiálů.
lidé sedí na schodech ve městě, na nohou mají barefoot boty Ahinsa shoes
Nulový podpatek, široká špička, pružné materiály. Tak poznáte zdravé boty do města (a kamkoliv jinam).

Chození naboso po asfaltu: V čem je problém?

Bosé nohy jsou nejspokojenější v přírodě. Tam, kde je měkký a rozmanitý povrch. Ve městě dostávají přesný opak: ohmatávají tvrdou a nezajímavou placku.

A víte, že není úplně pravda? Chození naboso po asfaltu a betonu měst není nuda.

„Zujte se a projděte se naboso po městě. Uvidíte, že téměř nikde není povrch rovný a jednolitý,“ říká fyzioterapeutka Zuzana Kejíková.
žena jde po schodech, na nohou má sandály Ahinsa shoes

Schody, kočičí hlavy, patníky. Ani ve městě se nohy nenudí.

Ve městě má noha řadu podnětů. Patníky, kočičí hlavy, pruhy pro nevidomé. I cestou do práce objevujete svět nohama, když vám to boty dovolí. Větší potíž je chůze po tvrdém povrchu. 

„Ve městě vnímám problém tvrdosti, protože řada lidí, kteří nosí barefoot boty do města, neumí zdravě chodit,“ doplňuje Zuzana Kejíková.

Když chodíme zdravě, asfalt nám nevadí. My to ale neumíme

Zdravá noha navyklá na přirozenou chůzi si poradí i s tvrdým povrchem. Prsty a klenba odpruží došlap, abychom došlapovali měkce i na betonu.

„Kdo je zvyklý na bosou chůzi, může chůzi po asfaltu využít jako trénink. Čím méně je prostředí přirozené, tím více nás může posílit a aktivovat. Nutnou podmínkou ale je správný způsob chůze,“ říká fyzioterapeut Lukáš Klimpera.

 

muž a žena jdou po městě, na nohou mají barefoot tenisky Ahinsa shoes

Berte město jako trénink. Na asfaltu se naučíte, jak kráčet citlivě.


V čem je tedy háček? V tom, že většina z nás přirozeně nechodí. Od malička nosíme tuhé a úzké boty, které nás naučily jiný způsob chůze. Tvrdě dopadáme na paty a vzniká náraz, který se šíří tělem dál. Ohrožuje tělo od paty přes kolena po záda.

Profesor Daniel Lieberman popisuje náraz na patu u člověka zvyklého na běžné boty jako „ránu kladivem“. Zjistil ale, že lidé, kteří jsou zvyklí chodit bosky, na patu nenarážejí a chrání své klouby.

Jak poznám, že chodím zdravě?

Ve městě musíme chodit zdravě a citlivě, abychom si neublížili. Jak to ale poznáme? Zkuste jednoduchý test. Až půjdete příště po městě, nasaďte si sluchátka. Nepouštějte hudbu, ale poslouchejte. 

Slyšíte dupání?

Jestli dupete, znamená to, že došlapujete tvrdě a ubližujete si. Při zdravé chůzi klademe chodidlo citlivě tak, aby nedošlo k nárazu na patu. Došlap není slyšet.

Jak zdravou chůzi natrénovat? Stáhněte si zdarma e-book Krok za krokem ke zdravé chůzi.

žena kráčí po chodníku v barefoot sandálech, pomalu odvíjí chodidlo a bota kopíruje její pohyb

Při zdravé chůzi pokládáme chodidlo citlivě. Náraz není slyšet.

Jsou bosé boty opravdu tak zdravé? Toto říkají studie a náš průzkum

Možná si říkáte, jestli tedy barefoot boty stojí za to. Proč byste je nosili, když se kvůli nim musíte naučit chodit zdravě? 

Mluví pro ně řada studií. Namátkou:
  • Denní chůze v minimalistické obuvi zvyšuje sílu nohou. Tato studie ze září 2021 ukázala, že u lidí, kteří nosili barefoot boty 6 měsíců, zesílily nohy o 57,4 %.
  • Batolata by měla nosit barefoot boty. Česká studie z roku 2022 sledovala 30 batolat. Polovina nosila klasické boty, polovina barefoot. U barefoot skupiny zaznamenali výzkumníci zdravější vývoj nohy – například vyšší klenbu
  • Běžci v barefoot botách posílili. Studie z roku 2019 sledovala běžce, kteří na běh obouvali barefoot boty. Těm, kteří běhali v bosobotách na delší vzdálenosti, posílily tzv. plantární flexory – svaly, které ohýbají nohu. 
  • Bosí lidé běhají (a chodí) zdravěji. Evoluční biolog Daniel Liebermann sledoval obuté a bosé běžce. Zjistil, že ti bosí běhají zdravěji. Nedopadají na patu a neubližují si nárazem.

Před čím studie varují? Před špatnou technikou chůze nebo běhu v barefoot botách a před poraněním, pokud běháte úplně bosky, tedy i bez barefoot bot.

A protože si rádi informace ověřujeme, provedli jsme i vlastní výzkum.

Oslovili jsme 417 lidí, z nich 294 nosí barefoot boty. Zjistili jsme, že u 75 % barefoot nadšenců se zlepšily potíže s chodidly, 45 % z nich méně bolí kolena a 55 % hlásí zlepšení bolesti zad. Výsledky průzkumu najdete v článku.
grafy zobrazující zlepší bolesti nohou u lidí, kteří nosí barefoot obuv

76 % lidí, kteří nosí barefoot boty, si pochvaluje zlepšení potíží chodidel. U lidí, kteří nosí jen barefoot boty a nic jiného, je to dokonce 80,6 %.

Když vám nejde chodit bosky, choďte skoro-bosky

Co když tedy neumíte chodit tak, abyste nedošlapovali tvrdě na patu? Můžete začít bosou chůzi trénovat – anebo obout boty, které nejsou tak úplně bosé. Boty, které mají dobré vlastnosti barefoot bot, ale chrání vás před nárazy.

Měkké tenisky nestačí.

Klasické boty jsou pro lidskou nohu příliš úzké a stahují prsty k sobě. Právě ony vás naučily nepřirozený způsob chůze.

muž si zavazuje tkaničky na teniskách s kulatou širokou špičkou

Zdravé tenisky mají dost širokou špičku na to, aby se prsty netísnily.

Vaše nohy ocení boty, které mají s barefoot obuví hodně společného: prostornou špičku, nulový podpatek a pružné materiály, které kopírují váš pohyb. Místo tenké podrážky ale potřebujete měkkou a pružnou vrstvu, která tlumí došlapy.

Podobné boty nám na trhu chyběly. A tak jsme je vyrobili. Zdravé a prostorné boty Ahinsa Comfort s dvojitě změkčeným došlapem.

řez botou, vrstva pružného Technogelu odpruží došlapy a uleví kloubům
Boty Ahinsa shoes změkčí každý váš krok. Vrstva pružného Technogelu odpruží došlapy a uleví kloubům. Cesta městem nikdy nebyla příjemnější.

Pro koho barefoot boty ve městě nejsou vhodné?

Přiznáme se bez mučení: Jsme velcí fandové bosé chůze. Především proto, že náš zakladatel Lukáš Klimpera jako fyzioterapeut ví, jak moc je pro lidské tělo prospěšná. Přesto říkáme, že barefoot boty nejsou pro každého.

Do města byste barefoot boty neměli nosit, jestli:

  • Trpíte nějakým onemocněním a lékař vám barefoot obuv nedoporučil.
  • Bosá chůze ve městě vás bolí nebo je vám nepříjemná.
  • Nemáte rádi, když cítíte pod nohama každý kamínek.
detail pánských tenisek s širokou špičkou

Nemůžete nebo nechcete nosit barefoot boty do města? Hledejte boty s měkčím došlapem, ale stejným anatomickým tvarem.

5 tipů na městské boty: Co tedy obout, pokud nechcete řešit každý krok?

Boty, které osvobodí vaše nohy, a přitom se postarají o vaše došlapy. Nedělejte kompromisy a nesmiřte se s úzkou špičkou jen proto, že mají boty měkčí podrážku.

„Doporučuji řadu Comfort. Je to obuv s anatomickým tvarem a zároveň změkčeným došlapem,“ říká fyzioterapeut Lukáš Klimpera.

➡️ Tip #1: Polobotky do města pro pány 

První tip je pro vás, pánové, kdo máte rádi univerzální a elegantní boty. Polobotky Bindu vynosíte do práce, na výlet i do divadla. Vrstva Technogelu a pěnová vložka odpruží vaše došlapy. A boty navíc neokopete, ani kdybyste se snažil, takže vám vydrží roky.

Tip navíc: Baví vás bosá chůze a nepotřebujete změkčení? Mrkněte na pánské barefoot boty do města.

➡️ Tip #2: Městská obuv do práce i do divadla pro dámy

Pohodlné balerínky jsou nesmrtelný člen vašeho botníku. Obujete je do práce, na večírek, do divadla, na svatbu, prostě kamkoliv. Zapomeňte na lodičky, které drtí prsty a dřou patu. Měkoučké balerínky nohy hýčkají a změkčují vaše kroky.

Tip navíc: Hledáte spíš dámské barefoot boty do města bez změkčení? Podívejte se na tyto balerínky.

➡️ Tip #3: Nazouvací sandály pro pány

Víte, že v létě potřebují chodidla ještě víc prostoru? Netlačte se v teniskách, nechte nohy dýchat. Obujte nazouvací sandály se změkčeným došlapem.

Tip navíc: Podobnou pánskou barefoot obuv do města bez změkčeného došlapu najdete tady.

➡️ Tip #4: Přizpůsobivé sandálky pro dámy

Padnoucí sandály v létě jsou poklad. Zkuste ty od fyzioterapeutů a nebudete chtít jiné. Pásek na nártu a kolem kotníku si utáhnete podle sebe. I ve městě chodíte jako po mechu, protože sandály tlumí vaše kroky.

Tip navíc: Tyto sandály máme i ve verzi bez tlumení došlapu. Mrkněte na dámskou barefoot obuv do města.

➡️ Tip #5: Městské tenisky se špetkou barvy pro oba

Městu nejvíc sluší stylové bílé tenisky. Zvlášť takové, které vydrží bílé, protože jsou z materiálu, který nepohlcuje prach cest. Tenisky Pura se postarají, abyste došlapovali zlehka, díky pružnému Technogelu a pěnové vložce.

Tip: Zalíbily se vám tato vycházkové boty, ale radši byste bosou verzi? Podívejte se na barefoot volnočasové boty pro dámy nebo pro pány.

Další zajímavé články