Barefoot a výkon: Zujte boty a vydejte ze sebe maximum

Jak rychle dokážete běžet? A jak rychle byste běželi, kdyby vás někdo sešněroval do korzetu a úzké sukně? Jen si to představte – ano, dámy i pánové. Stejně se totiž cítí vaše nohy v klasické obuvi. Nejsou stavěné na úzký střih, špičku a silnou podrážku, natož pak na podpatek.

Jakmile je osvobodíte, začnou se dít divy. A o tom si budeme povídat v dnešním článku.

žena drží barefoot tenisky Ahinsa shoes

Nejsou tenisky jako tenisky. S barefoot teniskami se připravte na maximální výkon.

Efektivní přenos síly

Lidské tělo je jako dokonalý stroj poháněný řadou impulzů. 

Když se odrážíte, potřebujete, aby impulz doputoval tam, kam má. Aby se cestou část síly nepřesměrovala nebo úplně neztratila. Efektivního přenosu dosáhnete jen tehdy, když na sebe jednotlivé součástky „stroje“ správně navazují. A právě tady je zádrhel.

Běžné boty tlačí vaši nohu do nepřirozeného tvaru. To způsobí, že na sebe jednotlivé úseky nohy a celé dolní končetiny správně nenavazují. Nejsou v jedné ose – tak, jak by byly, kdybychom chodili bosky. 

Část impulzu odrazu se tak ztratí napůl cesty.

žena v barefoot botách a sportovním oblečení

Chcete ze sebe vydat maximum? Osvoboďte své nohy.

Centrované klouby: Co jsou zač a proč je nemáte?

Klouby jsou takové spojovací body, které propojují jednotlivé součástky toho našeho stroje. Když součástky pěkně navazují jedna na druhou, říkáme, že je kloub „centrovaný“. To znamená, že osa jedné součástky navazuje na osu druhé. V takové situaci se ideálně přenáší síla a stroj běží jako namazaný

Tak funguje celé lidské tělo.

Jakmile kloub centrovaný není a úseky nenavazují, vzniká problém:

  • Klouby se nadměrně opotřebovávají.
  • Mozek musí v daném segmentu nastavit nerovnoměrné napětí, aby kloub stabilizoval, sílu zachytil a přenesl ji do dalšího segmentu.
  • Celý segment je těžké zkoordinovat, proto je nestabilní a náchylný ke zranění.

Segment není připravený reagovat na zatížení. Napětí v něm je buď příliš nízké, a tak trvá, než svaly zareagují na změnu, nebo příliš vysoké. Pak jsou svaly unavené a neodvádí plný výkon. Stačí zaškobrtnutí a zranění je na světě.

Takto potom vypadá vaše noha. Vlevo vidíte nohu s centrovanými klouby, vpravo nohu svázanou klasickou botou:

srovnání dvou nohou s naznačenými osami, první s prsty roztaženými a centrovanými klouby, druhá stažená jako v klasické botě

Podívejte se na nohu vlevo. Tak by měla zdravě fungovat.

Tip na čtení: Naučte se, jak centrovat a posílit kotníky a kolena. Přečtěte si e-book Spokojené nohy: Nejčastější potíže nohou a jak je řešit (ke stažení zdarma).

Správný odraz je základ

Připravit ke startu, pozooor… Teď! Jak rychle vyběhnete? Mnohem rychleji, když se odrazíte velkou a stabilní plochou. Asi už tušíte, že takovou plochu nezískáte svázaní v klasické botě. Naopak potřebujete osvobodit své prsty, aby se mohly na odrazu podílet.

Muž v barefoot botách dělá salto.

Osvoboďte své nohy pro pořádný odraz.

Rovnováha začíná v nohách

Víte, že rovnováha vychází z nohou? Jakmile se postavíte na svobodné, nesešněrované nohy, stojíte větší plochou a prsty se přidržujete. Jste stabilní.

srovnání dvou bosých nohou, první má roztažené prsty a zabírá větší plochu, druhá je stažená

Co myslíte, která noha je stabilnější?

Důležité jsou ale i informace, které mozek zpracovává. Mnohé studie uvádějí, že náš mozek získává téměř 80 % informací pro udržení rovnováhy z nohy. Díky chodidlům ví, v jakém jste terénu, nakolik musí zpevnit svaly a kde hrozí zranění. 

O tyto informace se ochuzujete, když obujete boty se silnou podrážkou. Mozek najednou neví, v jakém terénu je a co se děje s nohou. A co hůř, brzy si na tuto slepotu zvykne a přestane informace z nohou vnímat úplně. 

Ve zkratce: Silná podrážka posílá mozku nepřesné informace a hrozí, že při nečekané situaci nestihnete zareagovat a zraníte se.

Nádech – výdech

Také vám někdy při běhu nestačí dech? Možná vás to překvapí, ale i za tím můžou být špatné boty, a hlavně nepřirozený postoj.

Žena v barefoot botách a sportovním oblečení se protahuje.

Jak souvisí vaše boty s dechem? Hned vám to vysvětlíme.

Už jsme si ukázali, jak jedna část těla navazuje na druhou. To platí pro celé tělo. Jakmile zdeformujete jeden úsek, projeví se to na postoji. Když se daný úsek narovná, může se narovnat i zbytek těla.

Při zdravé a přirozené chůzi se napřímíte, narovnáte záda a rozevřete hrudník. Najednou se vám lépe dýchá – a běžíte s lehkostí.

Chcete se pustit do zdravého bosého běhání? Přečtěte si naše starší články:

Čtení vám zabere pár minut, ale může vám změnit život.

Pozor, samotné barefoot boty vás zdravé chůzi nenaučí. Jen vám k ní dají prostor. Zdravá chůze se ale dá naučit: Stáhněte si e-book Krok za krokem ke zdravé chůzi od fyzioterapeuta Lukáše Klimpery.

Nejsou barefoot boty jako barefoot boty

Jestli tedy chcete od svého těle maximální výkon, dejte mu k tomu prostor. Zujte svazující tenisky a obujte opravdové barefoot boty. 

Jenže nejsou barefoot boty jako barefoot boty. Často se setkáte s označením „barefoot“ u bot, které mají tenkou podrážku, ale klasický tvar. Už asi tušíte, že tudy cesta nevede. Sice byste cítili zem pod sebou, ale nedali byste noze svobodu na ni reagovat a přirozeně se hýbat.

Tip na čtení: Co je barefoot obuv? A je vhodná i pro VÁS?

žena drží sportovní barefoot botu Ahinsa shoes

Správné barefoot boty dávají vašim nohám prostor.

Proto si dejte pozor i na další parametry:

  • Dost prostoru pro prsty. Měli byste se vejít, i když prsty roztáhnete od sebe.
  • Pružná a ohebná podrážka. Tenká nestačí, musí se naprosto přizpůsobit vašemu pohybu.
  • Flexibilní materiál. Celá bota by se měla ohýbat podle vašich chodidel.
  • Lehká bota. Správná barefoot bota vás zatíží stejně jako chůze bosky – tedy vůbec. Hledejte co nejlehčí variantu.

Zdravé barefoot boty (nebo chůze bez bot) doslova osvobodí vaše nohy. Konečně totiž zaujmou postavení, které je jim přirozené. Prsty včetně malíčku nic neomezuje v pohybu, chodidlo se přizpůsobuje terénu, a navíc snadno tlumí dopady. Neexistuje žádný lepší tlumicí mechanismus, než je samotná noha – ale musí mít prostor fungovat správně. Věnujte pozornost i vašim ponožkám, i ony mohou volnost nohy omezovat.

Vyberte si ty své a těšte se na výkon

Osvoboďte své nohy a začnou se dít věci. Obujte skutečné barefoot boty od fyzioterapeutů.

 

Další zajímavé články